Kazahstan se afla in primele 10 țari ale lumii cu cele mai mici prețuri la gaz

Postat la: 15.02.2020 08:59

La începutul lunii ianuarie 2020, prețul mediu al benzinei la nivel mondial se ridica la 420,8 tenge pe litru, a raportat FinReview.

În Kazahstan, costul unui litru de benzină a fost de 174. Conform acestui indicator, țara a ocupat poziția a 9-a în clasamentul mondial, care include 92 de țări.

De remarcat este că printre țările CSI benzina este mai ieftină doar în Turkmenistan - 163,6 tenge pe litru.

În general, diferența de preț în diferite țări este semnificativă - cea mai ieftină benzină din Venezuela (0,23 tenge pe litru).

În plus, Iranul este inclus în rating cu prețul gazului de 42,4 tenge pe litru, apoi Sudanul (64,9 tenge pe litru). Iar cea mai scumpă benzină din Hong Kong este 876,7 tenge pe litru.

De asemenea, primele 3 țări pentru costul ridicat al benzinei includ Monaco (724,4 tenge pe litru) și Islanda (722,2 tenge pe litru).

Diferența de prețuri în diferite țări se explică prin nivelul de impozitare și subvenționare a sectorului.

De regulă, impozitele sunt mai mari în țările dezvoltate economic, ceea ce asigură în consecință costul ridicat al benzinei. Impozitarea este semnificativ mai mică în țările în curs de dezvoltare și în țările cu economii în tranziție, precum și în țările producătoare și exportatoare de petrol.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu