Justitia, la un pas de BLOCAJ! Ministrul Toader, reactie la protestele grefierilor

Postat la: 14.03.2018 10:15

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, reacţionează la acţiunile grefierilor de marţi, 13 martie, când sute de persoane au ieşit în faţa instanţelor pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de modul de calcul al salariilor şi de neplata orelor suplimentare.

"Au fost consultați grefierii cu privire la elaborarea Statutului acestora, precum și cu privire la salarizarea unitară?", întreabă ministrul, după care tot el oferă şi răspunsul:

"1. În data de 26 aprilie 2017, doamna secretar de stat Marieta SAFTA s-a întâlnit cu reprezentanții Federației Naționale Sindicale „PROJUST”.

Discuţiile au vizat uniformizarea salarizării personalului auxiliar de specialitate și a personalului conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, gestionarea corectă și eficientă a carierei profesionale a personalului de specialitate prin elaborarea unui nou Statut al profesiei, reglementarea unitară a reîncadrărilor salariale, analizarea și, eventual, modificarea și completarea tuturor regulamentelor elaborate de Ministerul Justiției ce privesc cariera și atribuțiile personalului auxiliar de specialitate, normarea muncii și regândirea statelor de funcții.

2. În data de 12 septembrie 2017, la sediul Curții de Apel București, a avut loc întrevederea dintre ministrul justiției și reprezentanții Federației Naționale Sindicale „Justiția”, afiliată Confederației Sindicale Naționale Meridian. La întâlnire au participat angajați ai instanțelor de judecată, dintre care: prim-grefieri, președinți și manageri economici ai Curților de Apel, grefieri arhivari și registratori.

Discuțiile au fost axate pe efectele pe care le-au adus Legea-cadru nr. 153/2017 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Au fost abordate și temele referitoare la deficitul de personal sau felul în care este organizat volumul de muncă raportat la resursa umană din instanțele de judecată, plata orelor suplimentare, precum și vârsta de pensionare pentru personalul auxiliar de specialitate și conex.

3. În data de 27 septembrie 2017, ministrul justiției Tudorel TOADER, şi doamna secretar de stat Marieta SAFTA, au organizat la sediul ministerului o întrevedere cu reprezentanții Federației Naționale Sindicale „PROJUST”, organizaţie sindicală ce reprezintă mai mult de 50% din personalul de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea.

Au fost discutate problemele referitoare la deficitul de personal, volumul mare de muncă, plata orelor suplimentare, precum și vârsta de pensionare.

4. În data de 14 noiembrie 2017, ministrul justiției Tudorel TOADER, s-a întâlnit cu reprezentanții grefierilor, (conform confirmării de participare:

Doamna Nicoleta-Denisa Dîndăreanu, președintele Asociației Grefierilor

din România;

Domnul Aurelian-Cătălin Trăistaru, vicepreședintele Asociației Grefierilor din România;

Domnul Alexandru Barbu, Federaţia Sindicală Lex Just;

Domnul George Nicolae, Federaţia Sindicală Lex Just;

Doamna Eugenia Helvei, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din

Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi

Parchetelor;

Doamna Marianna Trogmaer, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din

Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi

Parchetelor;

Doamna Elsa Barbu, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din Serviciul

Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor;

Doamna Tămâița Bălănescu, Asociaţia Naţională a Pensionarilor din

Serviciul Auxiliar de Specialitate al Instanţelor Judecătoreşti şi

Parchetelor;

Doamna Ștefania Teleman, grefier Curtea de Apel București, președinte

Projust;

Domnul Răducu Petcu, grefier Tribunalul Tulcea, președinte executiv

Projust;

Domnul Lucian Pereși, grefier șef secție Tribunalul Mehedinți,

președinte executiv Projust;

Domnul Eugen Purcaru, grefier șef cabinet Direcția Națională

Anticorupție.

Au fost discutate aspecte legate de statutul grefierilor, salarizarea unitară și deficitul de personal."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu