Japonia se inarmeaza in urmatorii cinci ani: cheltuielile militare, majorate fara precedent

Postat la: 08.12.2018 11:15

Armata japoneză intenţionează să îşi majoreze cheltuielile în următorii cinci ani ca răspuns la provocările de securitate şi pentru a reduce surplusul comercial al ţării cu Statele Unite prin cumpărarea de echipamente militare americane, a relatat sâmbătă cotidianul economic japonez Nikkei, preluat de Reuters, informează Agerpres.

Ministerul Apărării plănuieşte să cheltuiască cel puţin 240 de miliarde de dolari între aprilie 2019 şi martie 2024, însemnând o creştere a cheltuielilor în medie cu 1,1% pe an, peste majorarea de 0,8% în medie din ultimii cinci ani, perioadă care se va încheia în martie, a scris publicaţia, fără a dezvălui identitatea surselor.

Citește și: Guvernul SPARGE fondul de rezervă, pe final de an: toți banii se duc pentru a plăti salarii și pensii

În prezent, plăţile pentru echipamente şi cheltuielile cu personalul reprezintă 80% din bugetul apărării, a precizat Nikkei. Conform noului plan, fondurile pentru noile echipamente achiziţionate vot fi separate de celelalte cheltuieli, ceea ce facilitează cumpărarea de echipamente din SUA, a adăugat cotidianul.

Guvernul ar urma să dea undă verde pentru acest plan de cheltuieli la mijlocul lunii decembrie, conform Nikkei.

Achiziţia de echipamente produse în SUA ar putea ajuta Tokyo să aplaneze fricţiunile comerciale cu Washingtonul, în contextul în care preşedintele american Donald Trump presează Japonia să cumpere mai multe bunuri americane, inclusiv echipamente militare, ameninţând în acelaşi timp să impună tarife asupra importurile auto din Japonia pentru a reduce deficitul comercial cu această ţară.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu