Italia vrea sa infiinteze un fond de 44 miliarde de euro pentru a achizitiona participatii in companiile strategice

Postat la: 21.05.2020 21:23

Trezoreria Italiei intenţionează să creeze un nou fond, de 44 de miliarde de euro, cu resurse iniţiale de cel puţin patru miliarde de euro, pentru a achiziţiona participaţii în companiile strategice ale ţării, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul potrivit Agerpres.

Principalele industrii italiene au fost puternic afectate de măsurile de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar autorităţile de la Roma vor să le apere de potenţiale preluări ostile.

În acest scop, noul fond va putea investi în companiile non-financiare italiene cu venituri de peste 50 de milioane de euro, iar fondul va fi gestionat de banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

"Trezoreria va finanţa CDP în câteva tranşe. Prima va fi de patru - cinci miliarde de euro", susţin sursele.

Crearea fondului a încurajat unul din partidele aflate la putere în Italia, Mişcarea 5 Stele, să facă din nou presiuni pentru adoptarea propunerii sale, ce prevede folosirea CDP pentru a răscumpăra operatorul Bursei de la Milano de la London Stock Exchange (LSE), adaugă sursele.

Speculaţiile privind planurile LSE pentru afacerea sa din Italia au sporit după ce Bursa de la Londra a anunţat că vrea să cumpere compania de analiză a datelor Refinitiv. Raffaele Jerusalmi, directorul general al operatorului bursier italian, a precizat recent că London Stock Exchange nu intenţionează să mai vândă active după tranzacţia prin care va achiziţiona Refinitiv. Acesta a adăugat că LSE nu este interesat de o fuziune între MTS (platformă de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat, controlată de operatorul Bursei de la Milano) şi divizia Refinitiv, Tradeweb.

Comisia Europeană estimează că în acest an Italia, a treia economie a zonei euro, va înregistra un declin de 9,5%, în timp ce Bloomberg Economics previzionează o contractare de 13%.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu