Iohannis: O națiune este puternica daca cetațenii au incredere ca legiferarea se face de catre aleși, și nu pentru aleși

Postat la: 20.06.2017 13:54

Președintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis marți, la Iași, pentru evenimentul de aniversare a 100 de ani de la adoptarea modificărilor constituționale din 20 iunie 1917, că "o națiune este puternică dacă cetățenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleși, și nu pentru aleși".

0b368910-5bde-4f42-a772-8f4ca8092e63

"Istoria ne arată că o națiune este puternică dacă cetățenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleși, și nu pentru aleși. O națiune este puternică dacă cetățenii au încredere în loialitatea și responsabilitatea instituțiilor puse să servească interesul public, precum și în integritatea exercițiului mandatului public. Cetățenii României au arătat că așteaptă de la elitele lor un angajament ferm pentru un parcurs fără ocolișuri spre o astfel de națiune", se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis, care a fost citit pe scena Teatrului Național ''Vasile Alecsandri'' din Iași de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

În același mesaj, președintele României omagiază rolul determinant al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, precum și angajamentul politic, patriotic și vizionar al Guvernului și Parlamentului României în realizarea, acum un secol, a unei Românii mai drepte și mai democratice.

"Arareori se întâmplă ca, aflată într-unul din momentele cruciale ale existenței sale, o națiune să-și datoreze atât de mult viitorul unei decizii politice, cât și locului care a inspirat-o. Iașul anului 1917 este un astfel de exemplu. A ținut trează speranța în salvarea ființei și unității naționale și a fost citadela împotrivirii poporului român în fața agresiunii bolșevismului. Pentru toate acestea, Iașul rămâne în memoria poporului român și trebuie cinstit ca un oraș — cetate a Marii Uniri. Omagiem astăzi actul prin care, la 20 iunie 1917, au fost create premisele constituționale pentru reforma agrară și electorală. Este un exemplu de viziune patriotică și voință politică responsabilă. Legiferarea Parlamentului României din vara anului 1917 de la Iași este o dovadă că, în sensul său cel mai profund, principiul constituțional 'legea dispune numai pentru viitor' înseamnă a construi, a da formă viitorului și direcție națiunii", se arată în mesajul prezidențial.

Totodată, șeful statului menționează rolul determinant pe care l-a avut Iașul în urmă cu un secol, când a fost făcută reforma constituțională de la Iași.

"A legifera responsabil înseamnă a gândi pe termen lung, în respectul valorilor și aspirațiilor fundamentale ale națiunii. Acum o sută de ani, acest lucru s-a realizat la Iași, într-unul din cele mai grele momente din istoria României. Adoptarea modificărilor constituționale a avut o contribuție determinantă la salvarea ființei naționale, periclitată atât de război, cât și de propaganda bolșevică. Atunci s-au pus bazele unui stat mai democratic, capabil prin sistemul său de drept să integreze mai bine corpurile sociale și să se afirme pe plan internațional", se mai menționează în mesaj.

Șeful statului român a reamintit totodată că Guvernul și Parlamentul au obligația morală să ofere ieșenilor un angajament concret pentru proiectele care dau substanță unității naționale.

Marți, autoritățile ieșene organizează o serie de manifestări pentru a marca 100 de ani de la reforma constituțională de la Iași.

Pe 20 iunie 1917 Senatul României a adoptat, la Iași, înscrierea principiilor sufragiului universal și, respectiv, al dreptului de proprietate în Constituția României. Acest act de reformă constituțională radicală pentru acea epocă a fost precedat, pe 14 iunie 1917, de adoptarea sa de către Camera Deputaților, de propunerea adresată Parlamentului, printr-o declarație, de către prim-ministrul Ion I.C. Brătianu (6 mai 1917) și de Proclamația Regelui Ferdinand I (din data de 5 aprilie 1917), prin care se promiteau țăranilor soldați pământ și drepturi cetățenești.

Pentru a marca acest moment al Centenarului Reformei Constituționale de la Iași (14-20 iunie 1917 — 14-20 iunie 2017), în cursul dimineții de marți a fost organizat un Te Deum în memoria făuritorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. La slujba oficiată în Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de mitropolitul Teofan au fost participat reprezentanți ai Președinției României, Principele Radu al României, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului academic.

Evenimentul a fost urmat de întrunirea Solemnă a Autorităților Statului Român, care s-a desfășurat în Sala Mare a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași. La manifestare au mai participat fostul vicepremier Vasile Dîncu, senatorul Iuliana Laura Scântei, vicepreședintele Senatului, reprezentanți ai Camerei Deputaților, Academiei Române, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Episcopiei Romano Catolice și Primăriei Municipiului Iași.

Tot marți va fi organizat colocviul "Proiecții constituționale asupra României viitoare", desfășurat în Aula "Carmen Sylva" a Universității Tehnice "Gh. Asachi" din Iași.

AGERPRES / (AS — autor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu