Incendiile de padure continua sa faca ravagii in Croația și Muntenegru

Postat la: 18.07.2017 13:24

Mai multe incendii de pădure au continuat să facă ravagii marți pe coasta de la Marea Adriatică a Muntenegrului și Croației, unde flăcările au ajuns până la marginea orașului Split, al doilea ca mărime din Croația, informează AFP, Reuters și DPA.

e302b4c7-0e26-4cd4-89d5-46b0ec8c1519

Zeci de incendii de pădure au fost raportate începând de duminică în zona Split, distrugând aproximativ 4.500 de hectare de păduri de pini, de tufărișuri și de măslini, potrivit serviciilor de salvare.

Aproximativ 80 de persoane, cea mai mare parte pompieri, au fost rănite ușor și mai multe case au fost arse.

Luni seara, focul a ajuns la marginea orașului Split, distrugând mai multe mașini și conducând la evacuarea unui mall. O groapă de gunoi a luat foc, iar orașul a fost acoperit de un fum gros, negru. Cu toate acestea, pompierii au reușit să țină sub control focul în noaptea de luni spre marți.

Premierul croat, Andrej Plenkovic, s-a deplasat în oraș marți pentru a evalua situația.

Potrivit DPA, în condițiile în care incendiile au izbucnit în 20 de locații diferite în doar câteva ore, în mass-media croată au apărut speculații că acestea au fost cauzate de incendiatori.

În țara vecină, Muntenegru, mai multe incendii de pădure au dus în principal la evacuarea a sute de rulote în Peninsula Lustica, din vestul țării, însă situația s-a ameliorat din cauza reducerii intensității vântului, potrivit autorităților. Luni peste 100 de turiști au părăsit peninsula.

Muntenegru a solicitat ajutor internațional pentru a lupta împotriva incendiilor, printre organismele solicitate făcând parte NATO (la care Muntenegru a aderat în iunie) și forța de protecție civilă a Uniunii Europene. Marți dimineața, toate incendiile raportate se aflau sub control, potrivit serviciilor de salvare locale.

Incendiile de pădure se înregistrează pe Coasta Adriatică în fiecare vară, uneori provocate de turiștii neatenți, alteori puse deliberat de speculanții imobiliari în căutare de noi proprietăți pe care să construiască.

AGERPRES/(AS — editor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu