In timp ce arhitecții vorbesc despre decenii, Emmanuel Macron promite ca va reconstrui in doar 5 ani catedrala Notre-Dame

Postat la: 16.04.2019 23:16

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis marţi că Notre-Dame, catedrala emblematică a Parisului, devastată de un incendiu uriaş izbucnit luni seara, va fi reconstruită în termen de cinci ani, transmite AFP.

'Vom reclădi catedrala încă şi mai frumoasă şi vreau ca aceasta să se încheie peste cinci ani', a declarat preşedintele francez marţi seară, într-o scurtă alocuţiune televizată, la 24 de ore după incendiul care a distrus parţial Notre-Dame, informează agerpres.ro.

Citește și: Cine e procurorul DNA acuzat că a făcut scrum dosarul lui Liviu Dragnea și ce avere are

'Incendiul de la Notre-Dame ne aminteşte că istoria noastră nu se opreşte niciodată şi că vom avea întotdeauna de depăşit încercări', a spus preşedintele, aducându-le un omagiu pompierilor, 'eroii' care au luptat cu flăcările timp de 15 ore.

'Ceea ce am văzut în această noapte, această capacitate de a ne mobiliza, de a uni pentru a învinge. În cursul istoriei noastre, am construit oraşe, biserici, multe au ars ... De fiecare dată, le-am reconstruit', a subliniat el.

Citește și: Lege cu dedicație pentru Liviu Dragnea? Parlamentul a adoptat-o azi – Opoziția a ieșit imediat la atac

Preşedintele Macron a lansat încă de luni seară o subscripţie naţională pentru reconstrucţia monumentului, până marţi după-amiază donaţiile anunţate depăşind 700 milioane de euro.

O reconstrucţie în cinci ani ar permite ca Notre-Dame să fie gata înaintea Jocurilor Olimpice care vor avea loc la Paris în 2024.

Citește și: Toți șoferii sunt vizați! Cum se va face plata amenzilor

Arhitectul şef care a lucrat la restaurarea catedralei din Koln (Germania), a declarat că lucrările de reconstrucţie ale catedralei Notre-Dame după puternicul incendiu produs luni după-amiază ar putea dura câteva zeci de ani, informează marţi DPA.

"Să speculăm, acum, cât vor dura lucrările şi care vor fi costurile, este ca şi cum ne-am uita într-un glob de cristal. Însă dacă judecăm doar după ceea ce s-a văzut la televizor, lucrările de reparaţii nu se vor încheia după doar câţiva ani, ci vor continua vreme de decenii", a declarat arhitectul Peter Fuessenich pentru DPA.

Citește și: O nouă reacție a Băncii Naționale în scandalul repatrierii aurului! Consilierul lui Mugur Isărescu urcă pe scenă

Următoarele câteva zile au, de acum, o importanţă crucială pentru viitorul catedralei, mai susţine expertul german. Bolţile de piatră de sub şarpantele acoperişului care au ars au fost îmbibate de apa folosită la stingerea incediului. Acest lucru a făcut să le crească foarte mult greutatea. "Vor trebui să aştepte câteva zile pentru a vedea dacă bolţile pot suporta această greutate", a precizat el.

Distrugerea şarpantelor catedralei Notre-Dame reprezintă, în sine, o pierdere inestimabilă pentru că, în mare parte, acestea erau cele instalate în secolul XIII.

Citește și: S-a dat verdictul! Vești proaste pentru Irina Tănase

Catedrala din Koln are şarpantele făcute din fier şi datează din secolul XIX. "Prin comparaţie cu cele din lemn (cum au fost cele de la Notre-Dame n.r.), acestea nu ard direct. Însă dacă izbucneşte un astfel de incendiu puternic, vor exista consecinţe pentru că şarpantele din fier se deformează din cauza căldurii", a adăugat Fuessenich.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu