Idei pentru omologii din Romania: Ce a facut opozitia poloneza la sesiunea speciala a parlamentului dedicata centenarului independentei - VIDEO

Postat la: 13.07.2018 17:55

Trei partide de opoziţie poloneze au boicotat vineri o sesiune specială a parlamentului de la Varşovia conscrată marcării a 100 de ani de independenţă a Poloniei, acţiunea lor fiind un protest faţă de schimbările aduse de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) pe care ei le consideră ca subminând democraţia, transmite Reuters.

De la preluarea guvernării la finalul lui 2015, PiS a fost acuzat de Uniunea Europeană, de organizaţiile pentru drepturile omului şi de opoziţie că subminează statul de drept.

Citește și: O nouă alertă dată în România! Lidl retrage aceste produse de pe piață

În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a anunţat lansarea procedurii de activare a Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmare a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

În acest an se împlinesc 100 de ani de independenţă a Poloniei, redobândită la finalul Primului Război Mondial, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriel Oprea mai are doar o șansă! Anunțul făcut de jurnalista Emilia Șercan

Guvernul polonez a marcat evenimentul printr-o sesiune comună specială a celor două camere parlamentare. Totuşi, Platforma Civică (PO, partid de centru) şi formaţiunea mai mică de opoziţie Nowoczesna au refuzat să participe şi au organizat o ceremonie separată.

''Parlamentul a devenit un instrument prin care se forţează acceptare a ceea ce are nevoie guvernul'', a spus Kamila Gasiuk-Pihowicz, membră a partidului Nowoczesna.

Citește și: Legea a fost publicată, chiar azi, în Monitorul Oficial! De la 1 ianuarie 2019, toți angajații pot primi asta

O altă formaţiune de opoziţie, Partidul Poporului (PSL), a participat la deschiderea evenimentului oficial din parlament, dar a părăsit sala înaintea discursului preşedintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS.

Liderul PSL, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, afirmat că partidul de guvernământ a transformat parlamentul într-un 'grup de re-legiferare'.

Citește și: Opoziția îl atacă pe Liviu Dragnea! Ce pensii ar urma să încaseze omul care a fost decisiv pentru revocarea lui Kovesi și Olguța Vasilescu

''Nimeni nu poate nega dreptul majorităţii de a-şi pune în practică programul'', a replicat preşedintele Duda.

Partidul Lege şi Justiţie exercită presiuni asupra presei critice şi ONG-urilor în special prin plasarea sistemului judiciar sub un control guvernamental mai direct.

PiS, care deţine 235 dintre cele 460 de mandate în camera inferioară şi 63 dintre cele 100 de mandate în camera superioară ale parlamentului, neagă acuzaţia că reformele iniţiate de guvern contravin standardelor democratice.

Citește și: Ajutor important pentru elevii care au avut media zece la Bacalaureat și la Evaluarea Națională! Această primărie le acordă premii în bani .

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu