Harghita: O colecție de ii "centenare", insoțite de poveștile lor, prezentata la Tulgheș de prima Academie a Iei din Romania

Postat la: 13.10.2017 17:55

O colecție de ii care au aproximativ 100 de ani, alături de poveștile lor, a fost prezentată vineri, în localitatea Tulgheș, de prima Academie a Iei din România, care a luat ființă în această comună din nordul județului Harghita, locuită preponderent de români.

a8d5d4a3-9259-4a73-aeff-26cac827d2d4

Sursa foto: (c) Cristina Timariu

Inițiatoarea 'IA AcademIA', Cristina Timariu, din localitatea Tulgheș, a declarat pentru AGERPRES că s-a realizat o cercetare, cu ajutorul elevilor de la cercul de istorie al Școlii Gimnaziale, care au avut 'misiunea' de a căuta prin lăzile de zestre ale bunicilor, străbunicilor sau mamelor lor și de a afla poveștile iilor pe care le găsesc acolo.

Ca urmare, vineri, la muzeul din sat, au fost prezentate peste 50 de ii, pe care organizatorii le-au numit 'ii centenare', întrucât sunt cusute în jurul anului 1918, fiecare fiind însoțită de povestea sa, așa cum a fost descoperită de copiii din localitate.

'Mulți dintre ei au venit cu niște povești absolut zguduitoare, despre vremuri tulburi, lucruri neștiute sau nepovestite până acum și am strâns colecția aceasta laolaltă, iar lângă ie este scrisă și povestea. (...) Urmează să scoatem și o carte, care se va numi 'Dor de ie tulgheșană', tocmai pentru că, pornind de la ie, vrem să scoatem în evidență povestea trecutului. Aici, în Tulgheș, s-au întâmplat multe lucruri importante, fiind zonă de graniță, și credem că nu trebuie date uitării', a declarat Cristina Timariu.
Sursa foto: (c) Cristina Timariu

Aceasta a punctat că simpla atingere a acestor ii 'te face să simți că ai atins timpul'.

'E foarte emoționant să vezi o fotografie făcută în 1920, cu o femeie îmbrăcată în ie, și să poți pune mâna pe ia aceea, dar să știi că femeia nu mai este. (...) E ceva unic, greu de descris în cuvinte. Parcă pui mâna pe timp, parcă simți că timpul poate fi pipăit. E ceva extraordinar și, dacă oamenii ar da mai multă atenție acestui subiect, am avea extraordinar de mult de câștigat ca și țară. Pentru că o astfel de ie, scoasă în afara țării, spune o mie de povești, transmite ceva special. Spre exemplu, un copil a povestit că străbunica lui a cusut ia veghindu-și primul copil născut, care avea să moară. Și a spus că ia respectivă nu a mai fost purtată niciodată de străbunică, pentru că îi amintea de pierderea copilului. Dar nu s-a îndurat să nu o termine, ci a cusut-o și o ținea ca pe un odor', a povestit tânara din Tulgheș, pasionată de tradiția și portul popular.

Ea a mai precizat că această colecție de ii centenare va fi expusă și în alte localități din țară, fiind parte a multiplelor evenimente care se vor desfășura în comună cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

'Urmează să plecăm cu colecția, să spunem povestea tulgheșenilor. Am avut onoarea să fim invitați la simpozionul național "Vasile Pârvan" de la Bacău, unde s-a spus povestea unor generali, mari eroi militari ai Primului Război Mondial, iar eu le-am povestit despre niște eroi despre care nu s-a scris niciodată, despre adevărați eroi, despre bărbații care au plecat pe front, despre femeile care au rămas acasă și au plâns și au cusut, indiferent de ce se întâmpla în afara casei. Asta e fascinant pentru mine: afară era război, oamenii luptau, mureau și, totuși, ele nu se opreau din cusut, din țesut, pentru că viața mergea înainte. Și cine știe câte gânduri, câte lacrimi, câte rugăciuni au fost cusute, împletite, țesute', a afirmat Cristina Timariu.
Sursa foto: (c) Cristina Timariu

La evenimentul de la Tulgheș a participat și primarul comunei, Marcel Vancu, care le-a povestit copiilor de bunica lui, Floarea, care a fost țesătoreasa satului, și la războiul căreia se așeza, uneori, imaginându-și că se află la volanul unei mașini. De altfel, primarul a și donat o ie din lada de zestre a bunicii, care va completa colecția de ii centenare.

Potrivit Cristinei Timariu, la eveniment au luat parte și câteva 'profesoare' ale Academiei Iei, femei din sat care încă mai cos sau mai țes și care sunt încurajate să transmită mai departe acest meșteșug.

'La Tulgheș, femeile care încă țes și cos vor fi încurajate și sprijinite să le învețe pe cele câteva fetițe care au început să vină la cercul de cusut. Vrem să reproducem prima ie de Tulgheș, să luăm un model care ne reprezintă și să îl reproducem și să învățăm să trăim din țesut și din cusut, așa cum se întâmpla pe vremuri', a conchis Cristina Timariu.

De asemenea, la prezentarea de vineri au luat parte și reprezentanți ai Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, care au premiat mai mulți copii din Școala Gimnazială din Tulgheș, implicați în munca de cercetare pentru realizarea colecției.

Evenimentul cultural de la Tulgheș s-a desfășurat în colaborare cu comunitatea online 'La Blouse Roumaine', cu sprijinul primăriei din localitate.

Prima Academiei a Iei din România, "Ia AcademIa", din comuna Tulgheș, are rolul de a păstra și de a transmite mai departe tradițiile și portul popular.

AGERPRES/(AS-autor: Gina Ștefan, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu