Haltere: Nicu Vlad - Loredana Toma ar trebui sa fie sportivul anului din Romania

Postat la: 08.12.2017 02:55

Nicu Vlad, președintele FR de Haltere, a opinat că Loredana Toma, câștigătoare a 3 medalii de aur la CM 2017 de haltere de la Anaheim (SUA), ar merita să fie sportivul anului 2017 din România.

b765d946-39ca-4513-92b0-b0af578eb241

''Loredana este un produs al federației începând cu 2007, când am dat drumul la centrul de la Botoșani. Este medaliată cam la toate categoriile de vârstă, mă refer la cadeți, juniori, tineret și anul acesta este campioană europeană de seniori, de tineret și campioană mondială de seniori. Cheia succesului nu este vreo roată dințată inventată, nu e nimic nou. Este vorba de muncă. E un centru care a dat rezultate și eu sper că în continuare vom reuși să avem copii și sportivi din acea zonă, nu numai la haltere. Sunt alții înaintea mea care au făcut selecție în zonă și pot să spun că am copiat. Știm cu toții că la canotaj, la atletism au avut foști sportivi mari care sunt din zona aceea. Nu am făcut decât să investim în zona respectivă. Iași, Botoșani, Suceava sunt zone în care se pot desfășura și dezvolta mult activități sportive. Tot timpul suntem în pregătire, tot timpul suntem în schimbare. Nu pot să zic că am vrut neapărat o echipă tânără, dar viața ne forțează, pentru că la capitolul seniori stăm un pic mai slab. Cluburile își permit din ce în ce mai puțin să țină sportivi seniori și automat juniorii se evidențiază. După mine, Loredana ar trebui să fie sportivul anului din România, având în vedere că a cucerit câte 3 medalii de aur la CE de seniori din primăvară, la CE de tineret și la CM de seniori, fără drept de apel. Dar depinde acum de ce criterii vor fi folosite. Ea a demonstrat pe parcursul acestui an că are valoare și sper să ajungem să ajungem cu ea la Tokyo și cu alții din această echipă'', a declarat Nicu Vlad, la aeroportul Otopeni.

Petre Becheru, antrenorul lotului național de haltere, a opinat că în ultimii ani este un trend în sportul românesc ca fetele să obțină cele mai mari performanțe: ''A fost o misiune îndeplinită cu succes, dar mai avem lucruri de făcut. Sportivii care azi au fost cu rezultate mai modeste față de capacitatea lor, trebuie să se revanșeze cât mai rapid, la campionatele europene și mondiale de anul viitor. Și în pregătire pentru acest ciclu olimpic. Dacă nu scade nimic din ce este acum, Loredana va fi certitudine pentru JO 2020. În acest moment este singura noastră certitudine la o medalie. Pentru olimpiadă va mai trebui însă să mai pună ceva pe bară. Ca să facă o muncă deosebită trebuie să mai pună kilograme. La aruncat poate merge până la 10 kg. Nota asta de superioritate a fetelor este de mai mult timp în sportul românesc. Sunt mult mai serioase, au flexibilitate, voință și suportă greu eșecul. Sunt obligate să aibă succes, pentru că le macină eșecul. Pot spune asta în urma unor observații îndelungate''.

Constantin Urdaș, antrenorul care a format-o pe Loredana Toma la CS Botoșani, a opinat că încă de la început a crezut în potențialul elevei sale de a deveni o mare campioană: ''Eu mi-am dat seama de când a început halterele că poate face performanță. Am crezut în ea că poate fi o mare campioană. Are un caracter bătăios, este o luptătoare și este foarte sîrguincioasă. Face totul cu mare plăcere și cu foarte mare atenție. Sunt sigur că și la olimpiadă, dacă continuă așa, va avea o medalie. De crescut mai e loc, dar aici dacă atât ne-a cerut concursul să ieșim campioni, atât am ridicat. Se putea mai mult, dar nu am vrut să facem greșeli, am mers foarte siguri pe toate încercările, a reușit 6 din 6, plus cele 3 medalii. Nu a trebuit să slăbească pentru a face categoria, din contră a trebuit să mănânce''.

România a participat la Mondialele de la Anaheim cu șase sportivi, cucerind trei medalii de aur, prin Loredana Toma (cat. 63 kg), și una de bronz, prin Dumitru Captari (cat. 77 kg), la stilul smuls.

AGERPRES/(editor Teodor Ciobanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu