Guvernul Orban va da Ordonanța de Urgența pentru alegerea primarilor in doua tururi de scrutin (surse)

Postat la: 15.01.2020 20:56

Liberalii sunt aproape de detona o mare bombă pe scena politică românească. Surse guvernamentale susțin pentru STIRIPESURSE.RO că Guvernul condus de Ludovic Orban va emite în ședința de guvern de mâine o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației pentru alegerile locale în sensul alegerii primarilor din două tururi de scrutin (asta în cazul în care un candidat nu obține din primul tur 50%+1 din voturile alegătorilor înscriși în listele electorale).

Vezi și: Declarația SUPREMĂ a lui Moise Guran: 'Dacă mi se propune, voi candida și la prezidențiale'

Decizia liberalilor vine după două zile de consultări intense la Palatul Victorie cu președintele Klaus Iohannis. La sfârșitul consultărilor cu liderii PNL președintele României a anunțat că susține modificarea legislației pentru alegerile locale și că o astfel de mișcare o va face Guvernul în curând: ”În foarte scurt timp, Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi. E interpretarea lui (n.r. despre scrisoarea lui Marcel Ciolacu). Alegerea primarilor va fi promovată în foarte scurt timp. E soluția cea mai bună. Apoi, va intra în circuitul legislativ și apoi vom vedea cum decurg lucrurile. Nu e rolul meu să vă spun ce va face guvernul.”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Liberalii aleg metoda OUG pentru că este una rapidă față de alegerea procedurii prin Angajarea răspunderii guvernului care ar putea atrage instantaneu depunerea unei moțiuni de cenzură care ar arunca țara într-o perioadă de instabilitate. Singura instituție care poate împiedica o OUG este Avocatul Poporului care poate cere Curții Constituționale să verifice constituționalitatea ei. Cum Renate Weber, actualul Avocat al Poporului, provine din ALDE, partid care susține fervent alegerea primarilor în două tururi de scrutin problema pare rezolvată.

PSD și UDMR, partidele care se opun schimbării legislației vor încerca blocarea OUG-ului în Parlament. Va începe o cursă contra cronometru pentru îndeplinirea tuturor procedurilor parlamentare pentru ca Legea de respingere a OUG să fie semnată în final (poate obligat de lege) de către președintele Klaus Iohannis.

De reținut că în cazul foarte probabil în care PSD și UDMR vor reuși să respingă OUG-ul printr-o lege de respingere în final legea poate ajunge la președintele României care are posibilitatea să o trimte pentru verificarea constituționalității la CCR sau/și retrimite spre Parlament la reexaminare.

Cert e că va urma o perioadă foarte interesantă în politica românească.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu