Grupului de la Visegrad triumfa la Bruxelles: Și-a impus favoriții ca vicepreședinți ai noii Comisii Europene

Postat la: 13.09.2019 02:32

Modul în care au fost distribuite posturile de vârf din Comisia Europeană reflectă poziţia consolidată a Grupului de la Visegrad (V4), a afirmat joi la Praga premierul ungar Viktor Orban, după un summit între V4 şi statele din Balcanii de vest, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Doi dintre vicepreşedinţii noii Comisii au fost nominalizaţi de ţări membre ale V4 (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia), a remarcat premierul ungar, adăugând că Laszlo Trocsanyi, comisarul desemnat din partea Ungariei, are "frumoasa şi marea" misiune de a gestiona extinderea Uniunii Europene.

Viktor Orban a asigurat că Laszlo Trocsanyi "înţelege" aspectele complicate ale extinderii şi şi-a exprimat încrederea că fostul ministrul ungar al justiţiei va primi susţinerea Parlamentului European.

Citește și: Liviu Dragnea, la prima apariție publică după încătușare! Cum arată fostul lider PSD

Premierul ungar a mai menţionat că, dacă Uniunea Europeană ar fi integrat mai devreme Macedonia de Nord, Muntenegrul şi Serbia, "multe milioane de migranţi ilegali nu s-ar afla astăzi în Europa occidentală".

La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a subliniat în cadrul conferinţei de presă din finalul summitului că "securitatea Balcanilor de vest este şi securitatea Europei" şi că extinderea UE către Balcanii occidentali reprezintă cea mai puternică garanţie pentru securitatea şi prosperitatea regiunii.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Dezvăluirea făcută de Radu Cristescu

Şeful executivului polonez Mateusz Morawiecki a atras atenţia în ce-l priveşte asupra şanselor pe care le reprezintă pentru V4 aderarea la UE a ţărilor din Balcanii de vest, evocând oportunităţile de dezvoltare a infrastructurii europene nord-sud.

"Dacă UE nu vine cu oferte către statele Balcanilor de vest, o vor face alte state foarte active, cum sunt Rusia, Turcia sau China", a notat Morawiecki.

Similar, premierul slovac Peter Pellegrini a conchis după summitul de joi că extinderea Uniunii Europene cu ţările Balcanilor occidentali "reprezintă o investiţie strategică din punct de vedere al securităţii şi economiei", a consemnat Magyar Hirlap.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu