Germania: Martin Schulz reales la conducerea SPD

Postat la: 08.12.2017 01:55

Martin Schulz a fost reales joi seară la conducerea Partidului Social-Democrat german (SPD) cu 81,9% din voturi, un rezultat oarecum dezamăgitor deoarece a fost singurul candidat, relatează AFP.

8cad4c8c-e4ec-4319-ba49-a845892c342b

"Vă mulțumesc pentru încredere", a declarat el la finalul votului secret cu buletine exprimat de cei 600 de delegați ai partidului reuniți în congres la Berlin.

"La 19 martie, m-ați ales cu 100% din voturi. A fost un moment frumos, însă de atunci au fost și unele dintre cele mai dificile", a continuat el, exprimându-și speranța că "vor sosi momente mai bune de acum înainte".

Înainte de alegerea sa în martie la conducerea SPD, fostul președinte al Parlamentului European (2012-2017) fusese desemnat cu câteva săptămâni mai devreme drept candidat al social-democraților pentru a o înfrunta pe Angela Merkel.

Joi, Martin Schulz a plătit pentru scorul catastrofal înregistrat de social-democrați la alegerile parlamentare de la 24 septembrie (20,5%) și pentru tergiversările care au urmat.

În timp ce în seara legislativelor a declarat categoric că SPD va intra în opoziție, Martin Schulz a revenit asupra acestei poziții, după eșecul negocierilor dintre conservatori, liberali și Verzi, luna trecută, invocând "responsabilitatea" care revine celui mai vechi partid din Germania.

Martin Schulz a evitat, totuși, umilința la care a fost supus predecesorul său Sigmar Gabriel. Aceasta a suferit o înfrângere fără precedent când a fost ales în fruntea SPD în decembrie 2015, obținând numai 74,3% din voturile delegaților partidului.

Sigmar Gabriel s-a referit el însuși atunci la un vot "sancțiune".

Mai devreme în cursul serii, delegații social-democrați au dat undă verde deschiderii discuțiilor guvernamentale cu Angela Merkel pentru a încerca să scoată Germania din impasul politic.

Foarte prudent, SPD a lăsat însă deschise toate opțiunile, chiar și a unei simple susțineri în parlament a unui guvern conservator minoritar.

Săptămâna viitoare, Martin Schulz are prevăzute discuții cu cancelarul Angela Merkel, șefa Uniunii Creștin-Democrate, și cu liderul partidului frate bavarez CSU, Horst Seehofer.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu