Galați: Peste 1.000 de persoane la Ziua Porților Deschise de la Flotila Fluviala

Postat la: 13.08.2017 13:24

Peste 1.000 de persoane au participat duminică, la Galați, pe Faleza Dunării, la Ziua Porților Deschise de la Flotila Fluvială Mihail Kogălniceanu Brăila, eveniment organizat cu prilejul zilei de 15 august - sărbătoarea Sfintei Maria, patroana Marinei Române.

6301d85f-1560-46dc-bf14-c0efc4b63b86

Manifestarea a început cu ceremonialul de ridicare a pavilionului pe cele trei nave militare ancorate în rada portului Galați, Monitorul 46 — 'Ion C. Brătianu', Vedeta blindată 178 — 'Smârdan' și Vedeta fluvială 159, după care grupuri, grupuri de gălățeni au pășit la bordul vaselor pentru a le vizita. Concomitent pe malul Dunării au fost organizate ateliere de tehnică de boarding și aparatură de vedere pe timp de noapte, de armament de infanterie și aparatură de cercetare și orientare, de tehnică de comunicare și tehnică de armament, de confecționare noduri marinărești.

Potrivit comandantului Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, zona de responsabilitate a unității pornește de la Călărași, de la kilometrul 375 al Dunării interioare și până la vărsare, incluzând Delta Dunării cu zona lagunară, unde acționează Batalionul de Infanterie Marină de la Babadag. Pe lângă această unitate, flotila mai are Divizionul 67 nave purtătoare de artilerie, Divizionul 88 vedete fluviale, Divizionul 131 nave logistice.

,,Mă bucur că suntem în Galați, pentru că Galațiul a însemnat ceva în istoria marinei militare. Aici au fost sediul Flotilei de Dunăre, școala copiilor de marină, școala superioară de război a marinei, arsenalul. De aici au plecat monitoarele în Al Doilea Răzbioi Mondial în acțiunile pe care le-au desfășurat pe Dunăre. Suntem la Galați pentru că aici este și zona noastră de responsabilitate. Vrem să arătăm și publicului gălățean preocupările noastre, modul nostru de existență. Suntem prezenți cu trei nave militare de diferite tipuri: monitor, vedetă blindată, vedetă dragoare, precum și cu o serie de ateliere interactive organizate la mal, de armament, noduri marinărești, tehnică specifică de comunicare", a declarat Cornel Rogozan.

Ziua Porților Deschise de la Flotila Fluvială Mihail Kogălniceanu a stârnit curiozitate, dar și interesul gălățenilor, care au venit însoțiți de nepoți pentru a vizita navele de război.
,,M-a stârnit curiozitatea celor mici, a nepoțeilor, chiar și a noastră, cei mai mari, care nu am avut posibilitatea să vedem nave militare de aproape. Este impresionant, educativ, și pentru noi și pentru cei mici. Să învețe și cei mici câte ceva despre armată. Noi am făcut armata, dar la trupe terestre", a spus Cristi Voicu, pensionar, fost electrician.

,,Am venit să văd și eu ce e cu navele astea, de război. M-a adus soțul meu, care a venit cu un vecin, care a lucrat pe astfel de nave. De acolo a ieșit la pensie. Mi-au plăcut aranjatul vasului, formația de marinari, atelierele alea de prezentare de pe faleză", a spus și Clara Cazacu, pensionară.

Un fost militar angajat pe bază de contract a venit pe navă cu fiul, în speranța că cel mic va alege cariera armelor.
,,Mi-am adus copilul să vadă tehnica militară, poate se înscrie în armată. I-am povestit despre armată că este frumoasă, dar trebuie să-ți și placă", a spus Cătălin Necula, acum maistru la o firmă, fost infanterist angajat pe bază de contract. Fiul lui, de 12 ani, a fost impresionat de ce a văzut pe nave, dar i-ar place să facă armata pe pământ.

,,Mi-au plăcut navele deoarece toate mașinăriile astea sunt interesante. Aș vrea să mă fac militar, dar nu marinar, ci o armă pe pământ. La nave m-a impresionat cel mai mult armamentul", a spus Daniel Necula.

Activitățile de Ziua Marinei vor continua până pe 15 august cu un amplu program de manifestări care include parada navelor militare ale flotei românești și parada navelor civile, activități pentru copii, jocuri marinărești și concerte în aer liber.

AGERPRES / (A — autor: Dan Paic, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu