Fostul comandant suprem aliat in Europa: 'NATO nu este suficienta pentru securitatea transatlantica'

Postat la: 14.06.2019 05:16

Generalul (r) american Joseph W. Ralston, fost comandant suprem aliat în Europa (SACEUR) al Comandamentului Aliat NATO, a declarat, la conferința Black Sea and Balkans Security Forum, că NATO nu poate crea prosperitate pe cont propriu, ci doar oferă securitate, anunță MEDIAFAX.

"NATO are un rol esențial pentru securitatea transatlantică. Este suficientă pentru securitatea transatlantică? Nu", a declarat generalul american la o prezentare pe tema importanței relațiilor între alianța transatlantică și Blocul comunitar.

"NATO poate și asigură securitate, dar nu poate crea securitate pe cont propriu, iar, în cele din urmă, securitatea și stabilitatea se bazează pe prosperitatea țărilor. NATO și UE sunt mai puternice împreună", a explicat Ralston.

Citește și: Demisie de răsunet! Cutremur pe scena politică

Generalul american a mai vorbit în cadrul prezentării și despre chestiunea tensiunilor între Washington și aliații europeni pe tema cheltuielilor militare.

"Fiecare președinte din timpul carierei mele a avut același scop: aliații NATO trebuie să cheltuie mai mult pentru securitatea lor. Președintele Trump a spus-o poate mai clar, poate într-un mod mai puțin diplomatic, însă mesajul este același", a afirmat Ralston.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR .

Generalul american a subliniat însă că, în pofida acestor neînțelegeri, SUA își mențin angajamentele privind securitatea în Europa, oferind drept exemplu în acest sens sporirea cheltuielilor Washingtonului pentru securitatea Europei.

"În ultimii cinci ani, Statele Unite au cheltuit în mod suplimentar 16,5 miliarde de dolari pentru apărarea europeană, pentru a consolida forțele noastre din Europa și pentru a descuraja acțiunile Rusiei", a precizat Ralston.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu