Florin Iordache pregatește ȘMECHERIA prin care acțiunile la CCR sa fie impuținate: Vrea sa adauge la lege, prin procedura de URGENȚA

Postat la: 16.03.2019 19:00

Florin Iordache a depus la Camera Deputaților, în procedură de urgență, un proiect pentru completarea legii de funcționare a Curții Constituționale, prin care sesizările de neconstituționalitate pe hotărârile Parlamentului să fie depuse în maximum 15 zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

Astfel, la articolul 27 din Legea nr. 47/1992 proiectul legislativ depus la Camera Deputaților prevede completarea cu un nou alineat, scrie mediafax.ro.

Citește și: Norica Nicolai atac la adresa lui Rareș Bogdan! ‘Talentul de slugoi nu înlocuiește caracterul’

“(1¹) Sesizarea Curții Constituționale asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaților, a hotărârilor plenului Senatului și a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I”, potrivit proiectului de lege.

Iordache motivează inițiativa prin necesitatea protejării raporturilor juridice născute după adoptarea actelor Parlamentului și pentru „respectarea stabilității legislative”.

Deputatul PSD invocă o decizie a Curții din anul 2018 care arată că posibilitatea depunerii nelimitate de obiecții pe motive identice sau diferite, până la promulgarea de către Președintele României a unui act normativ, duce la blocarea indirectă a aplicării acestuia.

Citește și: A ieșit la iveală! Cine o susține pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi

„Potrivit jurisprudenței constante a Curții Constituționale, așa cum reiese și din Decizia Curții Constituționale nr. 67/2018 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 223 din 13 martie 2018, «instituirea prin lege a unor termene nu are ca scop decât disciplinarea raporturilor juridice născute între părți și preîntâmpinarea unei conduite abuzive, șicanatorii, a titularilor dreptului pentru care se instituie obligația respectării acestor termene. Prin urmare, odată reglementate termenele procedurale și substanțiale care vizează raporturile constituționale dintre autoritățile publice, termene care au ca finalitate stabilirea unei rigori în derularea procedurii legislative, respectarea acestora se impune cu forță egală tuturor subiectelor de drept care sunt obligate deopotrivă să se încadreze în prescripția legală dacă apreciază că sunt temeiuri pentru sesizarea Curții Constituționale».”, explică social-democratul în expunerea de motive a inițiativei.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaților, pe 13 martie, în procedură de urgență, prim for sesizat, Senatul fiind decizional.

Citește și: Anunț de ultimă oră din partea DNA! S-a descoperit trafic de influență de milioane de euro .

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu