Finlanda propune un fost ministru de finante, pentru un post de comisar european

Postat la: 13.06.2019 23:55

Guvernul Finlandei a propus-o joi pe Jutta Urpilainen, fost ministru de finanţe, drept candidat pentru un post de comisar european în viitorul executiv comunitar, relatează dpa, potrivit agerpres.ro.

Fosta şefă a Partidului Social Democrat este parlamentar din 2003. Ea a fost ministru de finanţe între 2011 şi 2014 şi a trebuit să se confrunte cu alte ţări membre ale zonei euro în privinţa planurilor de salvare pentru Grecia.

În 2008, ea a devenit prima femeie la conducerea social-democraţilor şi, trei ani mai târziu, prima femeie ministru de finanţe din Finlanda. A demisionat din funcţia de ministru de finanţe când a pierdut un vot pentru conducerea partidului în 2014.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

Succesorul său la conducerea partidului, Antti Rinne, a format săptămâna trecută o coaliţie de centru-stânga din cinci partide după ce social-democraţii au câştigat alegerile generale din aprilie.

În vârstă de 43 de ani, Jutta Urpilainen s-a născut la Lapua, în centrul Finlandei, şi are un masterat în educaţie la Universitatea Jyvaskyla. Înainte de a fi aleasă în parlament, ea a lucrat o perioadă ca profesoară.

Ea a fost de asemenea vicepreşedinte al parlamentului şi membră a comisiei parlamentare de supervizare a Băncii Finlandei.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

Mandatul actualei Comisii Europene se va încheia la 31 octombrie.

Jutta Urpilainen este prima femeie nominalizată de Finlanda pentru un post de comisar european.

Ea a fost ministru de finanţe în coaliţia condusă de comisarul european actual al Finlandei, Jyrki Katainen.

El a demisionat din funcţia de premier şi de lider al Partidului Coaliţia Naţională în iunie 2014. Partidul său este acum în opoziţie.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu