Excedentul balantei comerciale a Germaniei pe relatia cu SUA a scazut pana la 49 miliarde euro in 2018

Postat la: 11.02.2019 19:39

Excedentul balanţei comerciale a Germaniei pe relaţia cu SUA, o sursă frecventă de critici din partea preşedintelui american Donald Trump, a scăzut anul trecut dar cu toate acestea rămâne unul semnificativ, la o valoare de aproximativ 49 miliarde euro, conform datelor consultate luni de Reuters preluată de Agerpres.


Trump a criticat în repetate rânduri excedentele comerciale mari înregistrate de Germania pe relaţia cu SUA şi a ameninţat că va introduce vamale suplimentare pentru automobilele germane. În replică, Angela Merkel a pus sub semnul întrebării analiza lui Donald Trump, adăugând că surplusul balanţei comerciale este calculat într-un mod învechit iar SUA înregistrează un excedent de cont curent pe relaţia cu Europa dacă sunt incluse în calcul şi serviciile.

Conform datelor preliminare publicate de Oficiul federal de statistică, exporturile Germaniei în SUA au crescut anul trecut cu 1,5% până la o valoare record de 113,5 miliarde euro. Aceasta înseamnă că SUA au rămas cel mai mare cumpărător mondial de produse 'Made in Germany', în faţa Franţei, care a cumpărat anul trecut produse germane în valoare de 105 miliarde euro, şi a Chinei, care a cumpărat produse în valoare de 93 miliarde euro.

Pe de altă parte, importurile Germaniei din SUA au crescut cu aproximativ 4% până la 64,4 miliarde euro. Aceasta înseamnă că surplusul înregistrat de Germania pe relaţia cu SUA a fost cu aproximativ un miliard de euro mai mic în 2018 decât în 2017. Dar cu toate acestea la o valoare de 49 miliarde euro, este cel mai mare surplus înregistrat de Germania cu orice altă ţară fiind responsabil pentru mai mult de o cincime din surplusul total de aproximativ 228 miliarde euro înregistrat de Germania în 2018.

China a rămas şi în 2018 cel mai important partener comercial al Germaniei, schimburile comerciale dintre cele două ţări atingând aproape 200 miliarde euro. Exporturile Germaniei spre China au crescut cu aproximativ 8% până la 93 miliarde euro în timp ce importurile din China au crescut cu aproximativ 4% până la 106 miliarde euro.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu