Eveniment editorial: Prof. univ. dr. Nuredin Ibram - Noi trebuie sa razbim prin cultura“ (galerie foto)

Postat la: 13.10.2017 22:39

Profesorul Nuredin Ibram și-a lansat, vineri seară, în sala „Prestige“ a hotelului Ibis, în prezența unui public numeros, cea mai recentă carte care-i poartă semnătura: „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“. 
 
Întâlnirea culturală s-a deschis cu un moment de reculegere în memoria celor care l-au ajutat moral și spiritual pe profesorul Nuredin Ibram în realizarea volumului: profesorul și istoricul dr. Gheorghe Dumitrașcu (25 septembrie 1939 - 17 ianuarie 2017), care l-a ajutat să se înscrie la doctorat, deși nu era membru de partid, latinistul dr. Ștefan Cucu (19 mai 1943 - 28 august 2017) și fostul său student și șef al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, dr. Virgil Coman (24 decembrie 1973 - 5 august 2016).
 
Apoi, două eleve de la Liceul Teoretic „George Călinescu“ și profesoara de geografie Emel Derviș au recitat poezii din creația poeților Mehmet NiyaziAltay Kerim și Yașar Memedin în română, tătară și engleză, iar Melek Nurmambet, care apare pe afișele Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ cu numele de Daiana Gavrilescu, a interpretat două cântece din limba străbunilor săi.

„O carte care merită să stea în biblioteca fiecărui tătar“

După aceste emoționante momente literar-artistice, istoricul și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, prezent lângă autor alături de muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu și prof. univ. dr. Marian Cojoc, a luat cuvântul. Acesta a apreciat efortul lui Nuredin Ibram, „un intelectual autentic, un om cu o cultură filosofică solidă“, de a se dedica unui lucru esențial: recuperarea istoriei și culturii comunității tătare din România, în special din Dobrogea.
 
„Nu este o temă ușoară, este o temă complexă, deoarece viața comunității dvs. nu a însemnat în istorie numai creșterea cailor și numai cuceriri, ci a însemnat o cultură care se vede în moscheile ce au fost ridicate în timp și în frumoasele dvs. veșminte“, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
 
Apoi, apreciatul istoric a adăugat: „Este absolut necesar să te duci la cărțile și studiile profesorului Ibram Nuredin, dacă te consideri un om care vrea să facă ceva cu valoare științifică. Ultima ispravă a acestui brav intelectual se numește «Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate». (...) Sunt multe teme pe care profesorul Ibram Nuredin le ia în dezbatere și asupra cărora se pronunță (...) Este o carte care merită să stea în biblioteca fiecărui tătar și a fiecărui profesor“.

 „Întotdeauna când scriu despre tătari și turci mă duc la volumele domnului meu profesor“ 

Muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu a apreciat în mod deosebit cartea scrisă de fostul său profesor, adresând totodată un îndemn comunității tătare din sală să scoată la lumină documente și fotografii ce ar putea sta la baza unor noi studii menite să pună în valoare personalitățile acestei minorități. „Cui se adresează această carte?! Fără îndoială, în primul rând, românilor. Pentru că dvs. (n.r. - tătarii) vă știți, vă cunoașteți între dvs., dar noi încă mai avem de cercetat. Eu recunosc că întotdeauna când scriu despre tătari și turci mă duc la volumele domnului meu profesor. Este un punct de referință pentru orice cercetător interesat de tătari și turci. Lucrarea este cuprinzătoare: are istorie, are toponimie, are identitate, adică școală, religie, literatură, obiceiuri și limbă“, a spus Lavinia Dumitrașcu.
 
„Ideea acestei cărți o aveam de mai mult timp, dar m-am apucat de această carte abia acum patru ani, când mi-am ordonat ideile, când mi-am selectat materialul“, a spus profesorul Ibram.
 
„Noi trebuie să răzbim prin cultură. Trebuie să lăsăm la o parte orgoliile“, a subliniat autorul volumului „Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:  

„Tătarii din România. Istoric. Spiritualitate. Identitate“, un volum esențial

 
 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu