Emmanuel Macron, gest de fronda la adresa lui Bashar al-Assad. Ii retrage cea mai inalta distincție franceza

Postat la: 17.04.2018 13:15

Franţa a angajat o procedură în vederea unei retrageri a Legiunii de Onoare preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat anturajul preşedintelui Emmanuel Macron pentru AFP, scrie news.ro.

Palatul ”Elysée confirmă că o procedură disciplinară de retragere a Legiunii de Onoare” - cea mai înaltă dstincţie franceză, creată de Napoleon I - ”cu privire la Bashar al-Assad a fost angajată” de către preşedintele Emmanuel Macron, a anunţat preşedinţia Republicii, la două zile după atacuri aeriene franceze contra Siriei, în urma unui presupus atac chimic la Duma.

Preşedintele sirian a fost distins cu Marea Cruce (cel mai înalt grad) al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac în 2001, la puţin timp după ce i-a succedat tatălui său, Hafez al-Assad, la conducerea ţării.

Băsescu, show după ce PSD a anunțat un miting uriaș - 'Cum îi spui soţiei: măi femeie, hai să mergem în stradă, că ne-a chemat Dragnea'

Procedura de retragere a Legiunii de Onoare revine Marelui Maestru al acestui ordin - preşedintele în exerciţiu al Republicii.

Emmanuel Macron a angajat anul trecut acelaşi demers contra producătorului american Harvey Weinstein, acuzat de agresiuni sexuale şi viol.

Din 2010, un decret permite mai uşor retragerea distrincţiei unui străin care a ”comis acte contrare onoarei”.

Legiunea de Onoare le-a fost retrasă ciclistului american Lance Armstrong şi stilistului britanic John Galliano.

În ceea ce-i priveşte pe francezi, această distincţie este retrasă în mod automat oricărei persoane condamnate la cel puţin un an de închisoare cu executare.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu