Ședința cu SCANTEI in Parlament! Mugur Isarescu, replica usturatoare lui Zamfir: 'A spune ca aceste tranzacții sunt manipulari inseamna sa acuzi Trezoreria'

Postat la: 12.02.2019 12:56

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus, marți, că a acuza că se fac manipulări pe piața interbancară însemnă a acuza și Trezoreria statului că participă la aceste manipulări.

„A spune că aceste tranzacții sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (...) Ori acestea sunt absolut normale. (...) Intervine și Banca Națională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu, marți, la audierea din Senat, conform Mediafax.

Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice a Senatului, a susținut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afișat de BNR, dar s-a uitat la tranzacțiile pe termen scurt și atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanțelor făcea plăți.

Explicațiile lui Isărescu nu-l conving pe Daniel Zamfir: 'E greu să spuneți cu mâna pe inimă și să garantați că nu s-au întâmplat. Ce pârghii aveați în 2008'

„Când a ieșit Zamfir în public, 81% din operațiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu, marți.

Guvernatorul BNR a menționat că piața interbancară este una „esențială pentru aprovizionarea cu lichiditatea a economiei României, pentru plata salariilor și pentru echilibrele de pe piața valutară”.

Indicele ROBOR a apărut în 1995, dar a fost legat de creditele de consum și ipotecare în 2010, ca urmare a unei directive europene, iar ROBOR-ul a fost ales de către Guvern, fiind introdus pentru credite printr-o ordonanță.

„Garantez în fața dimneavostră nu există manipulare. (...) Sunt legate de stabilitatea fluxului și de dobândă”, a mai spus Isărescu.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu