Donald Trump, dat in judecata de 11 deținuți din Guantanamo. Ce acuzații i se aduc liderului SUA

Postat la: 13.01.2018 18:55

Unsprezece deţinuţi din închisoarea americană de la Guantanamo au iniţiat joi proceduri de urmărire penală împotriva preşedintelui SUA, Donald Trump, considerând că au fost ţinuţi în detenţie ilegal, pentru că sunt musulmani, informează vineri AFP, informează agerpres.ro.


Inspirându-se din argumente avansate de detractori ai ordinului executiv antiimigraţie ce viza într-o primă etapă doar ţări majoritar musulmane, deţinuţii au citat în plângerea lor postările pe Twitter şi alte declaraţii ale miliardarului, care demonstrează, în opinia lor, prejudecăţile sale anti-islam. 

Ei s-au axat în comentariile lor şi asupra faptului că, potrivit lui Trump, niciun deţinut de la Guantanamo nu ar trebui să fie pus vreodată în libertate: o luare de poziţie care se distanţează net de cele ale administraţiilor precedente, care considerau că situaţia acestor deţinuţi - au mai rămas 41 din cei 775 în urmă cu câţiva ani - ar trebui reexaminată şi că aceştia ar trebui trimişi în faţa unui tribunal militar.

Sindicatul poliţiştilor, APEL către premierul Mihai Tudose: 'Puneţi capăt JOCURILOR POLITICE...'

'Opoziţia preşedintelui (Trump) la eliberarea de deţinuţi de la Guantanamo se înscrie perfect în linia altor iniţiative politice fără discernământ din partea sa, care au fost anulate de tribunale', se spune în plângere, care menţionează explicit ordinul executiv privind migraţia. 

'Poziţia lui pe tema Guantanamo îndeamnă la orice, exceptând o cercetare judiciară', se mai menţionează în plângere. Trump 'a solicitat ceva mai recent ca musulmanul care a ucis mai multe persoane la New York să fie trimis la Guantanamo şi privat de un proces constituţional, în timp ce el nu a sugerat niciodată ca ucigaşii în masă albi să fie privaţi de procese'.

ALERTĂ - Decizia Casei Regale după avizul negativ din Guvern: Va părăsi Palatul Elisabeta


Aceste plângeri penale au fost depuse la un tribunal federal din Washington, la 16 ani de la înfiinţarea centrului de detenţie de la baza americană din Cuba. 

Plângerile reclamă un habeas corpus (un înscris oficial prin care o persoană poate reclama o detenţie ilegală în faţa unei instanţe - n.r.) pentru deţinuţi, dintre care unii se află închişi din 2002, pentru ca ei să poată fi fie inculpaţi, fie eliberaţi. 

Potrivit reclamanţilor, faptul că Administraţia Trump trimite semnale conform cărora ea nu are intenţia de a-i pune vreodată în libertate contravine legislaţiei americane şi dreptului internaţional. 

'Este o demonstraţie a antipatiei sale faţă de această populaţie carcerală, faţă de toţi musulmanii născuţi în străinătate şi faţă de musulmani în sens larg, de aceeaşi speţă ca cele pe care tribunalele le-au respins în mod întemeiat în ultimele luni', se mai spune în documentul înaintat justiţiei.

 

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu