DOCUMENTAR: 80 de ani de la nașterea regizorului Radu Gabrea

Postat la: 20.06.2017 03:54

Regizorul Radu Bartolomeu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București.

0ef232b6-ced4-4601-ba0a-c4c8df498dec

Regizorul Radu Gabrea la întâlnirea cu presa organizată cu prilejul începerii filmărilor peliculei "Mănușile roșii" inspirat de romanul "Rote Handschuhe" al scriitorului Eginald Schlattner

A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) — secția Regie film (1968); doctor în comunicații sociale, la Universitatea din Leuwen (Belgia).

Potrivit http://aarc.ro, revistă online editată de Uniunea Cineaștilor din România, în 1956 are loc un prim diferend al studentului Radu Gabrea, aflat atunci în anul II la Institutul de Construcții, cu regimul comunist, acesta fiind arestat pentru că voia să participe, împreună cu alți studenți, la o manifestație de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. "După 9 luni de arest, este eliberat și apoi readmis la Facultatea de Construcții, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcții civile și industriale", se arată pe site-ul citat.

Mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), după un scenariu de D.R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970, și selecționat la "Quinzaine des réalisateurs", la Cannes, tot în 1970.

A doua confruntare cu regimul comunist are loc în 1974. Revista online a Uniunii Cineaștilor din România scrie că filmul lui Radu Gabrea, "Dincolo de nisipuri" (după un roman de Fănuș Neagu), este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceaușescu. Filmul a fost selectat la "Quinzaine des réalisateurs", la Cannes, în 1974. În aceste condiții, regizorul emigrează în Germania, țara de origine a mamei lui, în 1975. În cei 20 de ani petrecuți în Germania, Radu Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care și "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.

Filmul "Cocoșul decapitat", al regizorului Radu Gabrea, a fost prezentat membrilor Parlamentului European de la Bruxelles, evenimentul fiind organizat sub egida "Sibiu — Capitala culturală europeană"

Fiind una dintre promisiunile confirmate ale generației '70, Radu Gabrea a mai realizat, în Germania, ca regizor, scenarist și producător, filme de interes internațional: "Nu te teme, Jacob!" (1981), "O făclie de Paști" (1982), "Nonni" (1985-86) — serial TV, "Straniu obiect al dragostei" (1986), "Călătorie surpriză" (1987), "Secretul peșterii de gheață" (1989).

Revista online aarc.ro notează că, după 1989, se întoarce în țară, unde regizează mai multe filme. În România, a realizat, în prima parte a carierei, "Amintiri bucureștene" (1968, lungmetraj documentar), "Urmărirea" (1971, serial TV), "Peisaj negru" (1976), iar după întoarcerea în țară, "Călătorie surpriză" (1990, film TV), "Rosen Emil — o tragică iubire" (1992), "Noro" (2002), "Moștenirea lui Goldfaden" (2004). De asemenea, a semnat regia unui film documentar despre naufragiul vasului "Struma", prezentat, în 2000, în premieră mondială, la un post de televiziune din România.

Radu Gabrea a mai semnat regia filmului "Mănuși roșii", lansat în cinematografe în primăvara anului 2011, și pe cea a documentarului "Trei zile până la Crăciun", inițial intitulat "Ultimele zile din viața lui Ceaușescu", lansat la 26 ianuarie 2012, ziua în care dictatorul ar fi împlinit 93 de ani. Filmul prezintă o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri și imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, înainte de executarea lor în ziua de Crăciun a anului 1989. Filmul este o ecranizare a volumului "Sfârșitul Ceaușeștilor", de Grigore Cartianu, publicat în anul 2010.

A semnat și regia filmului documentar ''Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker'' (2016).

Regizorul Radu Gabrea, la deschiderea festivalului de film pe tema Holocaustului — eveniment organizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" și Ambasada SUA, la Muzeul Țăranului Român

În 2002, i se acordă Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de cavaler, din partea Președinției României, pentru ca, în februarie 2011, să primească Ordinul "Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite" al Republicii Federale Germania.

Ca regizor de teatru, Radu Gabrea a montat "Maria Callas — La Divina", după "Master Class" de Terrence McNally — reprezentație excelent primită de publicul din New York, Washington, Tampere (Festivalul Internațional de Teatru), Helsinki, Canberra (Festivalul Cultural Internațional), Sydney, Melbourne.

Critic de film la numeroase ziare, profesor de regie și montaj la Academia de Teatru și Film din București. A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997, prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. În această perioadă, a inițiat o primă variantă a legii cinematografiei după modele europene. A fost membru fondator al Fundației "Filmul românesc".

Conform www.cinemagia.ro, între 1972-1974, a fost profesor asociat la IATC, predând Montajul. Între 1998 și 2000, a fost profesor asociat la UNATC.

În 2004, publică, în România, volumul "Werner Herzog și mistica renană" (premiul UCIN ex-aequo), care a fost subiectul lucrării sale de doctorat, susținută la Universitatea Louvain.

Premiile Uniunii Cineaștilor din România. În imagine: Radu Gabrea, scriitor — premiul pentru carte de cinema (Ex-aequo) pentru volumul "Werner Herzog și mistica renană"

Potrivit aarc.ro, a fost căsătorit cu criticul de film Roxana (Pană) Gabrea și a avut o fiică, Maria Magdalena Schubert, cu care a lucrat împreună la "Total TV", o casă de producție înființată de el în 2000. S-a căsătorit, apoi, cu actrița Victoria Cociaș.

În 2012, apare volumul "Radu Gabrea — Biografia unei opere", scris de Călin Stănculescu.

Regizorul Radu Gabrea a murit la 9 februarie 2017.

În martie 2017, în cadrul Galei Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF), regizorului Radu Gabrea i-a fost decernat, post-mortem, un premiu "pentru întreaga activitate regizorală", distincția fiind ridicată de fiica acestuia, Maria-Magdalena Schubert.

AGERPRES/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Andreea Onogea, editor online: Daniela Juncu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu