Dezvaluiri care provoaca un scandal URIAȘ: Facebook asculta și inregistra convorbirile oamenilor

Postat la: 15.08.2019 03:08

Facebook a plătit sute de subcontractori pentru a transcrie extrase sonore ale conversaţiilor anumitor utilizatori, a dezvăluit marţi agenţia Bloomberg, deşi cea mai mare reţea de socializare din lume a negat multă vreme că a acţionat în acest fel pentru a-şi calibra mai bine reclama sau paginile de informaţii, relatează AFP.

SONDAJ CURS - Iohannis și PNL domină topul. Bătălie mare pentru accederea în turul II. Cum stau partidele și care este mulțumirea față de președinte și premier

Într-un comunicat transmis agenţiei de ştiri financiare, Facebook recunoaşte că a cerut transcrierea înregistrărilor sonore ale conversaţiilor - cu permisiunea utilizatorilor - dar afirmă că a pus capăt acestei practici, informează Agerpres

"La fel ca şi Apple sau Google, am îngheţat practica ascultării înregistrărilor sonore de către oameni săptămâna trecută", explică reţeaua de socializare. 

Facebook explică că a avut permisiunea de a efectua transcrierea conversaţiilor din partea utilizatorilor aplicaţiei sale Messenger. 

Subcontractorii verificau dacă inteligenţa artificială a reţelei interpreta corect mesajele care erau procesate fără a se furniza identitatea celor care le-au trimis. 

Potrivit Bloomberg, angajaţii care sunt însărcinaţi de transcriere se îngrijorează de implicaţiile etice ale muncii lor, nefiind informaţi nici despre originea înregistrărilor conversaţiilor, nici despre modul de utilizare a lor de către compania fondată de Mark Zuckerberg. 

Amazon, Apple şi Google, care vând şi ele asistenţi vocali, au recunoscut că procedează la fel pentru a ameliora răspunsurile aplicaţiilor lor. Apple şi Google au anunţat că au renunţat la această practică în ultimele săptămâni. 

Amazon dă posibilitatea utilizatorilor de a bloca utilizarea discuţiilor lor cu Alexa, inteligenţa artificială care îi animează pe asistenţii săi vocali Echo. 

Facebook, care tocmai a plătit o amendă record de 5 miliarde de dolari autorităţilor federale americane pentru utilizarea neadecvată a datelor private ale utilizatorilor, a negat multă vreme că utilizează înregistrări audio pentru a-şi putea adapta mai bine reclamele sau a-şi face paginile mai atractive. 

Fondatorul şi CEO-ul gigantului reţelelor de socializare a respins ideea chiar în cadrul unei audieri în faţa Congresului, în aprilie 2018. 

"Vorbiţi despre o teorie a conspiraţiei care circulă, potrivit căreia noi ascultăm ce se petrece la microfonul dumneavoastră şi utilizăm datele pentru reclamă", a răspuns tânărul miliardar unei întrebări din partea senatorului Gary Peters. "Nu facem acest lucru", a dat el asigurări. 

Mai târziu, Facebook a precizat că nu ascultă microfonul unui utilizator decât dacă acesta şi-a dat acordul. 

Potrivit Bloomberg, compania nu a precizat ce făcea apoi cu înregistrările.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu