Declarație comuna a țarilor la Summitul NATO de la Londra: Creșterea puterii Chinei, o 'provocare'

Postat la: 05.12.2019 00:07

Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi la Londra, au adoptat miercuri la finalul summitului de marcare a 70 de ani de la crearea organizaţiei o declaraţie comună în care exprimă ''solidaritatea, unitatea şi coeziunea'' ţărilor lor şi recunosc, pentru prima dată, creşterea puterii Chinei drept o ''provocare'', transmit AFP şi dpa, potrivit AGERPRES.

Citește și: Codul Penal este de partea lui Liviu Dragnea-Cum ar putea fi eliberat mai devreme

Textul declaraţiei arată că ''acţiunile agresive'' ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică şi dă noi asigurări că NATO este o alianţă exclusiv defensivă, care ''nu reprezintă o ameninţare pentru nicio ţară''.

Liderii ţărilor aliate reafirmă ''consolidarea punţii transatlantice'' între Europa şi America de Nord şi clauza apărării colective din Tratatul Nord-Atlantic potrivit căreia un atac împotriva unui stat membru al NATO este considerat drept un atac împotriva tuturor ţărilor membre ale Alianţei.

Citește și: Cel mai bogat ministru din cabinetul Orban-Ce avere are Monica Anisie .

De asemenea, declaraţia cuprinde invitaţia adresată secretarului general al NATO de a începe un proces de reflecţie cu privire la viitorul Alianţei Nord-Atlantice.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu