Decizia lui Augustin Lazar dupa desecretizarea protocolului cu SRI. Cate acorduri de colaborare are Parchetul General

Postat la: 17.04.2018 09:14

La Parchetul General este în curs de derulare o procedură de centralizare şi actualizare a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituţii publice. Până în prezent au fost identificate acorduri cu mai multe instituţii, printre care MAI, Ministerul Justiţiei, ÎCCJ şi CSM, potrivit instituţiei.

"La nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este în curs de derulare o procedură de centralizare şi actualizare a acordurilor de colaborare şi a protocoalelor în vigoare, încheiate cu alte instituţii ale statului şi organizaţii publice", precizează Parchetul General, într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

"Până în prezent au fost identificate protocoale şi acorduri de colaborare cu următoarele entităţi: Ministerul Afacerilor Interne şi structuri ale acestuia, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Consiliul de Mediere, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Academia Română, Ministerul Mediului, Biblioteca Naţională a României, Centrul de resurse juridice, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, Greenpeace România", potrivit sursei citate.

Se schimbă vremea în România: Ce temperaturi și ce fenomene vom avea în următoarele zile

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) precizează că "iniţiativa încheierii acestor protocoale sau acorduri de colaborare a fost comună, având în vedere că necesitatea încheierii a fost dată în egală măsură de realizarea atribuţiilor legale proprii ale fiecărei părţi".

"În ceea ce priveşte protocoalele clasificate, menţionăm că potrivit art. 2 alin. 2 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, ”accesul la informaţiile clasificate este permis numai în cazurile, în condiţiile şi prin respectarea procedurilor prevăzute de lege”", mai  arată instituţia.

Protocoalele încheiate între instituţii ale statului au ajuns în atenţia opiniei publice odată cu apariţia informaţiilor referitoare la acordul încheiat în anul 2009 între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, existând suspiciuni cu privire la implicarea ofiţerilor Serviciului în anchetele penale. Mai mult, există plângeri penale privind efectele protocolului, acesta fiind invocat şi în procesele penale, mai mulţi inculpaţi considerând că probele din dosare au fost obţinute ilegal, în baza acestui document.

Protocolul dintre SRI şi Parchetul General a fost făcut public recent, după ce a fost în vigoare timp de 7 ani. Documentul a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu