De ce a intins UDMR coarda

Postat la: 20.06.2017 16:55

La ora la care scriu acest articol se pare că înțelegerea între UDMR și PSD a eșuat cel puțin în forma inițială. Partidul maghiarimii rămâne și fără câștigurile maximale propuse și cu publicitate proastă. Chiar și dacă ar fi câștigat nu pare stilul lor să creeze a atâta controversă pentru câștiguri pur simbolice. De ce au insistat atât de mult?

Trebuie arătat un câștig alegătorilor de acasă

Ca și alte partide, UDMR trebuie să livreze ceva în schimbul voturilor primite.
Fiind în opoziție, acest lucru poate fi greu de făcut. Aceste negocieri au fost parte din șansele pe care partidul le are să-și justifice existența.

UDMR nu se poate opri

Majoritatea drepturilor disponibile în paradigma statului liberal au fost obținute la moment dat sau altul de către partidul minorității maghiare pentru cei care îl votează.
Inevitabil, odată problemele majore rezolvate, cerințele devin din ce în ce mai simbolice și mai ... neobișnuite.

UDMR a început de mult să devină un partid al elitelor maghiare

Interesul maghiarilor de rând și interesul elitelor maghiare nu coincide întotdeauna. Interesul cetățeanului de etnie maghiară, așa cum este descris de piața muncii, este să fie bilingv.

Interesul elitei umaniste este să existe cât mai multe posturi cu predare în limba maghiară. Interesul elitei birocratice este să existe cât mai multe posturi în administrație pentru care să fie necesară limba maghiară. La limită, interesul angajatorului este ca forță de muncă să nu poată să plece în afara zonei de limbă maghiară.
*
Evident, este vorba și de ghinion în negocieri. Se mai întâmplă. Dar UDMR este obligată să vină cu cereri care în ochii majorității par mai degrabă superficiale decât în interesul substanțial al maghiarilor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu