Cunoscuta sculptorița poloneza Magdalena Abakanowicz a murit la varsta de 86 de ani

Postat la: 21.04.2017 18:24

Sculptorița poloneză Magdalena Abakanowicz, ale cărei lucrări figurau în peste 70 de muzee din întreaga lume, a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat vineri Ministerul polonez al Culturii, citat de AFP.

e0aa8092-3532-4607-8d93-5a623c711fe7

Artista "a decedat în noaptea de joi spre vineri", a declarat pentru AFP biroul de presă al ministerului, fără a oferi alte detalii.

Născută la 20 iunie 1930 în Falenty, o suburbie din Varșovia, și absolventă a Academiei de Arte Frumoase din capitala Poloniei, sculptorița a dobândit recunoașterea la nivel internațional datorită "abakanelor" sale, opere hibride tridimensionale, de mari dimensiuni, la granița între sculptură și tapiserie.

În anii '80, artista a revenit la materiale tradiționale cum ar fi piatra, bronzul și lemnul, creând sculpturi impresionante în aer liber.

Lucrările sculptoriței, deținătoare a numeroase premii la nivel mondial, se găsesc expuse în principal în muzee din Varșovia, la Centrul Pompidou din Paris, la Muzeul Metropolitan din New York și la Muzeul de Artă Modernă din Kyoto.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Dana Purgaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu