Cum vor procurorii CSM sa schimbe procedura de revocare a sefilor de pachete. Cine va avea ultimul cuvant

Postat la: 14.06.2018 17:15

Procurorii CSM au transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintelui Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, Florin Iordache, două propuneri de modificare a articolelor de lege care se referă la numirea şi revocarea şefilor de parchete.

Prima variantă prevede ca procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului General să fie propuşi de Secţia pentru Procurori, cu avizul ministrului Justiţiei, şi numiţi de preşedinte. În ceea ce priveşte revocarea, aceasta ar urma să se facă de preşedintele României la propunerea Secţiei pentru Procurori a CSM, fie ca urmare a unei sesizări din oficiu sau la cererea adunării generale, cu avizul ministrului Justiţei. În ceea ce îi priveşte pe adjuncţii marilor parchete sau pe şefii de secţii, procedura ar putea fi declanşată şi şefii lor, respective procurorul general al României, şeful DNA sau procurorul şef al DIICOT.

O doua variantă prevede ca ambele proceduri să rămână atributul ministrului Justiţiei, însă este necesar avizul conform al Secţiei pentru Procurori, ceea ce ar însemna obligativitatea respectării lui. Practic, şi în cadrul acestei propuneri, procurorii din CSM ar avea ultimul cuvânt.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu