Comparatiile intre Kosovo si Catalonia sunt inutile, considera ministrul de externe austriac

Postat la: 12.10.2017 19:55

Comparaţiile între Kosovo şi Catalonia sunt lipsite de utilitate, iar dialogul dintre Belgrad şi Pristina trebuie să continue, întrucât progresul în acest sens contează foarte mult pe calea Serbiei spre Uniunea Europeană, a afirmat ministrul austriac de externe Sebastian Kurz, citat joi de agenţia Tanjug. "Nu văd nicio plusvaloare în a compara situaţia cu privire la Catalonia cu cea din Kosovo", a declarat şeful diplomaţiei austriece într-un interviu acordat agenţiei de presă sârbe.

El a explicat că referendumul din Catalonia cu privire la autodeterminare este o chestiune internă a Spaniei care trebuie rezolvată în cadrul constituţiei spaniole. Întrebat dacă Serbia va trebui să recunoască în prealabil Kosovo pentru a putea adera la UE, Sebastian Kurz nu a dat un răspuns direct, dar a subliniat că Bruxellesul pune de mult accentul pe importanţa dialogului dintre Belgrad şi Pristina pentru parcursul european al Serbiei. "Progresul în ce priveşte acest dialog va continua să fie important pentru ritmul procesului de aderare", a menţionat ministrul de externe austriac, anunţă Agerpres.

Zilele trecute, Serbia a anunţat că va amâna, la solicitarea Spaniei, cererea oficială pe care doreşte să o adreseze Uniunii Europene pentru ca aceasta din urmă să explice ceea ce Belgradul consideră a fi 'standardele duble' ale Bruxelles-ului privind secesiunea Kosovo şi a Cataloniei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu