Comisiile reunite de sanatate ale Parlamentului au avizat bugetul alocat ministerului de resort si pe cel al CNASa

Postat la: 11.02.2019 19:56

Comisiile reunite de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, bugetul alocat ministerului de resort şi pe cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu 16 voturi "pentru" şi opt "împotrivă" informează Agerpres.


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, la dezbateri, că bugetele propuse pentru MS şi CNAS au ajuns în acest an la 4,84% din PIB.

"Cea mai mare creştere pe bugetul MS o înregistrează cheltuielile pentru investiţii. (...) În 2019 suma propusă este 1.183.513 lei", a spus Pintea.

Ea a adăugat că au fost majorate sumele alocate cabinetelor medico-sociale, standardul de cost crescând de la 11.285 lei/an/pat la 20.986 de lei.

"A fost majorat bugetul MS referitor la proiectele cu fonduri externe nerambursabile, care a crescut cu peste 85%. De asemenea, pentru programele de sănătate, acţiuni prioritare în acest an, în buget a fost prevăzută o sumă de 1.001.852 lei, o majorare de 24%", a precizat ministrul.

Potrivit Sorinei Pintea, pentru serviciile de ambulanţă a fost prevăzută o creştere de 8%, iar pentru activitatea UPU - 1.320.000 de lei.

Creşteri "însemnate", a completat ea, sunt la capitolul drepturi de personal pentru rezidenţi şi alte categorii de personal din cabinetele de medicină sportivă şi cabinetele şcolare.

De asemenea, a fost prevăzută o sumă însemnată pentru plata tratamentului în străinătate, a spus ministrul.

"În acest an, în bugetul MS se regăsesc prevederi bugetare pentru plata cardurilor de sănătate şi, respectiv pentru tratamentul victimelor de la 'Colectiv'. Pentru aceste victime tratamentul va fi suportat până în anul 2020, iar dacă va fi cazul această perioadă va fi prelungită", a explicat ministrul.

În privinţa bugetului CNAS, Sorina Pintea a precizat că "o creştere semnificativă a cheltuielilor prevăzute în 2019 pentru serviciile medicale faţă de 2018 se înregistrează la medicamente cu şi fără contribuţie personală, o creştere de 32,55%, medicamente pentru programele naţionale de sănătate curative o creştere de 23,73%, materiale sanitare pentru programele naţionale de sănătate curative o creştere de 99,68%, pentru asistenţa medicală primară - creştere de 21,56% cu menţiunea că aici intră şi centrele de permanenţă. Pentru medicina de familie creşterea este de 22,35%, pentru asistenţa medicală stomatologică avem o creştere de 22,26%".

Creşteri se înregistrează şi la contractele cost-volum şi va fi majorat numărul procedurilor de fertilizare in vitro, potrivit ministrului.

La dezbaterile din comisiile reunite de sănătate, deputatul PMP Petru Movilă a anunţat că nu va vota bugetul, la fel şi mai mulţi parlamentari liberali.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu