Comisia Europeana vrea 'sa aboleasca' Regulamentul de la Dublin cu privire la solutionarea cererilor de azil

Postat la: 16.09.2020 17:40

Comisia Europeană vrea să ”abolească” ”Regulamentul de la Dublin” - care încredinţează responsabilitatea soluţionării solicitărilor de azil primei ţări UE de intrare a migranţilor -, a anunţat miercuri, în discrusul despre starea Uniunii preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Comisia urmează să prezinte la 23 septembrie un proiect al unei reforme a politicii europene a migraţiei, foarte aşteptat şi amânat în mai multe rânduri, în contextul relansării dezbaterii pe tema solidarităţii statelor membre UE în urma incendiului care a distrus tabăra de la Moria, pe Insula greacă Lesbos, potrivit news.ro.

Citește și: Codrin Ștefănescu, ieșire scandaloasă la adresa lui Nicușor Dan și Rareș Bogdan: ‘Oricât de mare ar fi mizeria, rahatul, șpaga, chiar nu contează!’

”În centrul (reformei) există un angajament faţă de un sistem mai european”, a declarat von der Leyen în Parlamentul European (PE).

”Pot să anunţ că vom aboli Regulamentul de la Dublin şi-l vom înlocui cu un nou sistem european de guvernanţă a migraţiei”, a anunţat ea.

”Vor exista structuri comune pentru azil şi expulzare. Şi va exista un nou mecanism puternic de solidaritate”, a anunţat von der Leyen, în contextul în care ţările din prima linie a migraţiei - Grecia, Malta, Italia - se plâng că se confruntă cu o sarcină disproporţionată.

Citește și: Gheorghe Piperea: ‘Nu există pușcărie pentru toți. Dacă ar da măștile jos, nu i-ar băga nimeni la pușcărie’

Proiectul CE de reformă este necesar însă să fie acceptat de către statele membre UE.

La cinci ani de la criza migraţiei din 2015, problema primirii migranţilor este un subiect care rămâne o sursă de disensiuni profunde în UE, în contextul în care unele state membre refuză să primească solicitanţi de azil.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu