Comisia Europeana se adreseaza CJUE legat de legea ungara privind finanțarea ONG-urilor

Postat la: 07.12.2017 15:25

Comisia Europeană a sesizat joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) contra Ungariei în legătură cu legea controversată privind finanțarea ONG-urilor, după ce în aceeași zi a decis să trimită Ungaria, Polonia și Cehia în fața CJUE pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile cu privire la primirea de refugiați, transmite AFP.

fb95a5ea-de70-4b80-a6ae-e39ba436dd6a

''Comisia Europeană formulează astăzi un recurs contra Ungariei pe tema legii referitoare la ONG-urile care beneficiază de capitaluri străine'', a indicat executivul UE într-un comunicat. Această procedură poate duce la sancțiuni financiare împotriva țării membre respective.

Aceasta este a treia etapă a procedurii de infringement lansate contra Ungariei, după scrisoarea de notificare trimisă Budapestei de Comisia Europeană la 14 iulie (prima etapă) și avizul motivat adresat Budapestei în 4 octombrie.

Legea în cauză impune unele obligații anumitor ONG-uri ungare care beneficiază de finanțări străine. În realitate, ea îl vizează mai ales pe George Soros, miliardarul american de origine maghiară care a creat în 1984 Fundația pentru o Societate Deschisă, în prezent activă în multe țări europene foste comuniste.

În comunicatul de presă citat, Comisia Europeană estimează că Ungaria 'nu a respectat obligațiile care îi revin' în materie de 'liberă circulație a capitalurilor'.

Comisia Europeană, care este gardianul tratatelor UE, consideră că Ungaria 'încalcă dreptul la liberă asociere și dreptul la protecția vieții private și a datelor cu caracter personal'.

Noua legislație ungară impune ONG-urilor care primesc finanțare anuală externă de cel puțin 7,2 milioane forinți (circa 24.000 de euro) să se înregistreze ca 'organizații care beneficiază de sprijin din străinătate' și să se prezinte ca atare pe website-urile lor. În caz contrar, respectivele ONG-uri riscă să suporte sancțiuni.

Executivul UE a decis tot joi să se adreseze CJUE și în legătură cu legea ungară privind învățământul superior, care de asemenea îl vizează pe miliardarul George Soros, mai exact Universitatea Central-Europeană fondată de acesta la Budapesta.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu; editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu