Circa 7 milioane de persoane, stramutate in prima jumatate a anului 2019 din cauza vremii severe

Postat la: 13.09.2019 20:00

Numărul persoanelor strămutate din cauza condiţiilor meteorologice extreme a ajuns la circa 7 milioane în prima jumătate a anului 2019, unul dintre cei mai dezastruoşi ani în ceea ce priveşte acest tip de deplasări interne, se arată într-un nou raport publicat joi de Centrul de Monitorizare a Strămutărilor Interne (IDMC) de la Geneva, relatează vineri dpa, potrivit Agerpres.

Raportul IDMC compilează date oferite de guverne, agenţii umanitare ale ONU şi mass-media privind deplasările interne înregistrate în perioada ianuarie-iunie 2019.

Potrivit acestuia, vremea extremă, în principal furtunile şi inundaţiile, a determinat un număr record de 7 milioane de noi strămutări.

În condiţiile în care cea de-a doua jumătate a anului este mai predispusă la condiţii meteo severe, se aşteapă ca acest număr să se tripleze până la sfârşitul anului, ajungând la 22 de milioane de persoane strămutate.

Citește și: Olguța Vasilescu a răbufnit: Cum dracului vine criza peste noi doar când se apropie ăștia de guvernare?

"Acesta va face din 2019 unul dintre cei mai dezastruoşi ani înregistraţi în ceea ce priveşte acest timp de deplasări interne", a mai spus IDMC.

Raportul menţionează dezastre precum ciclonul Fani care a condus la milioane de evacuări în India şi Bangladesh şi ciclonul Idai care a provocat pagube enorme în Mozambic, Malawi, Zimbabwe şi Madagascar.

Potrivit documentului, inundaţiile au fost la fel de devastatoare. În Iran, aproximativ 90% din teritoriul ţării a fost afectat de inundaţii în acest an.

Directoarea IDMC, Alexandra Bilak, a cerut o mai mare acţiune la nivel internaţional pentru a inversa tendinţele şi pentru a sprijini milioanele de persoane strămutate în fiecare an.

"Trebuie să investim în dezvoltare durabilă şi în mijloace de adaptare la schimbările climatice", a spus Bilak.

"Abia atunci vom putea reduce traumele şi sărăcia de care suferă milioane de oameni în fiecare an", a subliniat ea.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu