Casa Alba il contrazice pe comisarul european pentru schimbarile climatice: nicio schimbare in privința Acordului de la Paris

Postat la: 17.09.2017 09:54

Reprezentanții a peste 30 de țări s-au reunit sâmbătă, la Montreal, pentru a discuta punerea în aplicare a Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Statele Unite au trimis doar un observator, iar Casa Albă a precizat că nu și-a schimbat poziția și se va retrage din Acord dacă nu se vor renegocia condițiile de aderare, informează agențiile internaționale de presă.

57cc0ac9-58a6-4405-9846-762a15bb964d

Comisarul european pentru acțiune în domeniul climei și energie, Miguel Arias Canete, a declarat neoficial presei, la începutul reuniunii, că trimisul Statelor Unite ar putea căuta formule de angajament față de termenii acordului semnat în 2015, la Paris, de guvernele a 195 de țări, relatează EFE. Cotidianul Wall Street Journal, preluat de Reuters, a scris că administrația condusă de președintele Donald Trump nu se va retrage din înțelegerea semnată sub predecesorul acestuia, Barack Obama, ci s-a oferit să își reînnoiască angajamentul; sursa citată de ziar era tot comisarul european. Și ministrul francez pentru tranziția ecologică, Nicolas Hublot, a subliniat că toți participanții la dialogul de la Montreal — inclusiv observatorul american — au luat act de faptul că "Acordul de la Paris este ireversibil", menționează AFP.

La scurt timp după apariția acestor știri, Lindsay Walters, adjunctă a secretarului de presă al Casei Albe, a difuzat un comunicat în care arată că "nu s-a produs nicio schimbare în poziția Statelor Unite privind Acordul de la Paris". "După cum a spus clar președintele, Statele Unite se vor retrage dacă nu putem participa în termeni mai favorabili pentru țara noastră", a adăugat ea. După câteva minute, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a susținut la rândul său aceeași idee într-un mesaj în rețeaua Twitter: "Poziția noastră față de acordul de la Paris nu s-a schimbat. @POTUS (acronim pentru President of the United States — președintele SUA) a fost clar, SUA se retrag dacă nu obținem termeni pro-americani".

Everett Eissenstat, director adjunct al Consiliului Economic Național al Casei Albe, care a condus delegația americană la Montreal, a refuzat solicitarea Reuters de a comenta.

Procesul de retragere din Acordul de la Paris ar urma să dureze până în 2020.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Gabriela Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu