Calin Popescu Tariceanu, mesaj de ziua naționala a Franței

Postat la: 14.07.2019 09:48

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ținut să transmită un mesaj Franței, cu ocazia zilei naționale.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

”Nu cred că sunt pe lume multe țări care să fi avut o mai mare influență asupra istoriei noastre decât sora Franța. Și nu de azi, de ieri, ci încă de pe vremea când Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, lupta la Nicopole împotriva turcilor, cot la cot cu Mircea cel Bătrân, acum mai bine de șase secole.

Am avut vremuri când franceza era limba de salon în România, limba diplomației și când ai noștri tineri ”la Paris învățau”, cum scria marele Eminescu. Tot marea Franță și revoluția ei sub lozinca "Liberté, égalité, fraternité" a inspirat pașoptiștii români și i-a însuflețit să lupte pentru unire și independență, după ce, la 1846, oameni precum Kogălniceanu, Bălcescu, Ghica ori C.A Rosetti fondau, în Cartierul latin, Societatea studenţilor români din Paris al cărei preşedinte de onoare era poetul Alphonse de Lamartine.

Franţa a sprijinit esențial unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mai apoi, ne-am câștigat independența și statutul de regat tot grație Franței și lui Napoleon al treilea, iar primul nostru rege, Carol I, a fost, și el, mai mult francez decât german. Franța a fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători, fiind, cum se știe, și prima țară care și-a manifestat solidaritatea cu românii după revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Pentru că, așa cum spunea și generalul de Gaulle, ”cimentul relaţiilor dintre România şi Franţa este latinitatea celor două ţări”.

E un privilegiu și o onoare, deci, pentru mine și pentru colegii mei din ALDE să urăm azi Franței, de Ziua Națională, un cald, sincer și prietenesc ”La mulți ani!”, scrie Tăriceanu.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu