Brexit: Frontiera cu Republica Irlanda și, implicit, UE trebuie sa fie cat mai fluida posibil (May)

Postat la: 19.06.2017 19:25

Premierul britanic Theresa May a declarat luni, la Londra, după întrevederea cu omologul său irlandez Leo Varadkar, că dorește ca frontiera dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană să fie cât mai fluidă posibil după Brexit, transmite Reuters.

c4a46a95-b381-40b8-aadb-f8815baa032e

Granița dintre provincia Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Republica Irlanda, stat membru al UE, va deveni singura frontieră terestră a Regatului Unit cu Uniunea Europeană după ieșirea acestuia din blocul comunitar, în martie 2019.

Leo Varadkar, recent învestit în fruntea guvernului de la Dublin, a afirmat, după întrevederea cu Theresa May, că această frontieră ar trebui să fie 'invizibilă'.

În aceeași conferință de presă, Varadkar a declarat că atât guvernul britanic, cât și cel irlandez trebuie să fie actori imparțiali în ce privește acordurile de împărțire a puterii în Irlanda de Nord, în prezent blocate, între partidele care vor rămânerea provinciei în interiorul Marii Britanii și cele care doresc alipirea ei la Republica Irlanda.

Theersa May a dat asigurări, pe de altă parte, că Brexit-ul nu va slăbi relațiile dintre cele două țări, precizând că schimburile comerciale anuale se cifrează la 43 de miliarde de lire sterline (49 de miliarde de euro) și susțin 400.000 de locuri de muncă.

Înaintea întâlnirii, Leo Varadkar a declarat că dorește să reînnoiască relațiile apropiate și puternice dintre Republica Irlanda și Marea Britanie..

Întrevederea celor doi prim-miniștri a avut loc în timp ce Partidul Conservator continuă negocierile cu Partidul Unionist Democrat (DUP) nord-irlandez pentru susținerea unui guvern minoritar în urma alegerilor legislative anticipate de pe 8 iunie.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Tudor Martalogu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu