Braila are un echipament medical cu care se va incepe in cateva zile testarea COVID-19 a locuitorilor, anunta prefectul

Postat la: 26.03.2020 20:56

Prefectul Cătălin Boboc a declarat joi, într-o teleconferinţă de presă, că Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Brăila deţine un echipament medical Real Time PCR, achiziţionat anul trecut, cu care se pot face teste pentru detectarea COVID-19 şi care va fi pus în funcţiune în câteva zile, după ce vor fi cumpărate kiturile necesare., potrivit Agerpres

"De aproape o săptămână, împreună cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Gabriel Ciochină, şi cu directorul DSV, Gicu Drăgan, purtăm discuţii, facem analize şi căutăm soluţii pentru punerea în funcţiune a aparatului de la DSV, care poate face şi analize pentru coronavirus.

Este un aparat similar celor cu care se fac astăzi în ţară determinări pentru infectarea cu COVID. Suntem foarte aproape, pot să vă spun că în câteva zile acesta va fi operaţional.

Am emis ieri o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în acest sens, iar DSV va pune la dispoziţie toate cele necesare, spaţiu, aparat, tot ce trebuie.

Vezi si: Strigătul de revoltă al unui doctor din Cluj: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimiși la luptă fără arme

DSP a demarat de astăzi achiziţia kiturilor pentru efectuarea testelor, iar laboratorul de la Spitalul de Pneumoftiziologie ne va ajuta prin delegarea unui biolog şi a unui medic de laborator care să valideze aceste probe.

Am avut sprijinul ANSVSA, care ne-a pus la dispoziţie tot, inclusiv protocoale şi pot să vă spun că foarte curând, e vorba de câteva zile, acest aparat va fi operaţional", a declarat Boboc.

Prefectul a precizat că prioritate în efectuarea acestor teste vor avea angajaţii din sistemul sanitar, persoanele aflate în carantină care nu au fost încă testate şi cei aflaţi în izolare la domiciliu.

"Ne propunem să testăm mai întâi personalul medical şi pe cei aflaţi în carantină care nu au fost încă testaţi, deşi mare parte dintre aceştia au fost deja testaţi şi sunt negativi. Mai apoi o să începem să-i testăm pe cei aflaţi în izolare, pentru că vrem să eliminăm riscurile.

Vom face o ordine de priorităţi. Neavând încă experienţa analizelor pentru COVID, colegii de la DSV nu pot da date exacte, dar de principiu aparatul funcţionează cam cu 50 de probe/şarjă, ceea ce înseamnă circa 200 de probe/zi", a completat prefectul de Brăila.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu