Bihor: Debut al Festivalului Zilele Sfantului Ladislau, cu peste o suta de evenimente in perioada 18-25 iunie

Postat la: 19.06.2017 14:54

Cele peste 100 de evenimente programate, în perioada 18 - 25 iunie, în Cetatea Oradea, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau au demarat duminică printr-o cursă de biciclete de 20 de kilometri din Cetatea Oradea până monumentul Sfântului Ladislau din orășelul ungar Biharkeresztes, printre cei care au terminat această cursă fiind și un copil de cinci ani.

659b90c7-d786-469c-8e14-7e8b8e0dac20

'Am fost în jur de 35 de bicicliști, printre care și un copil de cinci ani care a făcut 20 de km până localitatea ungară. Anul trecut am fost 80, dar poate s-au speriat din cauza vremii ploioase. Ni s-a alăturat în grupul nostru și doamna viceprimar din Biharkeresztes cu soțul ei, după care am depus coroanele la monument, în prezența primarului ungar, apoi am fost primiți, cu prăjituri și apă, la căminul cultural', a declarat luni, pentru AGERPRES, Zatyko Gyula, organizatorul principal al evenimentului prin Asociația Sfântul Ladislau.

În prima zi a festivalului, duminică, în cetatea orădeană, a avut loc și vernisajul unei expoziții de ceramică a artistei ungare Kósa Klára, distinsă cu premiul 'Maestra Artei Populare', membră non-academică a Academiei Ungare de Arte. Artista contribuie, de cinci decenii, la păstrarea moștenirii culturale maghiare și la revigorarea tradițiilor culturale.

Debutul oficial al ediției a V-a a Zilelor Sfântului Ladislau va avea loc în seara de luni, de la ora 19, la Teatrul de stat 'Regina Maria'. După amiază, de la ora 16,30, se vor depune coroane de flori la statuia Sfântului Ladislau, din fața Bazilicii Romano-Catolică și de la ora 17,30, va avea loc vernisajul expoziției artistului fotograf Móser Zoltán 'Fresce cu Sfântul Ladislau din Bazinul Carpatic'

La Gala de deschidere a festivalului, cu discursuri și program artistic, vor participa și primarii celor două orașe înfrățite, Oradea și Debrecen, Ilie Bolojan și Papp László. Cei doi edili se vor întâlni, în prealabil, fără presă, pentru un dialog, printre alte subiecte fiind discutarea candidaturii municipiului Debrecen la titlul de Capitală Culturală Europeană și colaborarea cu Oradea în acest sens.

'De cinci ani, organizăm în ultima săptămână plină a lunii iunie acest festival. Am pornit cu trei zile, dar de doi ani avem toată săptămâna. Ideea de bază este să cinstim memoria întemeietorului orașului, Sfântul Ladisalu, care începe să fie din ce în ce mai bine cunoscut. A fost un rege care a adunat popoarele care trăiau în Bazinul Carpatin, a fost un om care care ne unește. Și aceasta este și ideea acestor evenimente, care să ne unească pe noi, orădenii, indiferent de religie, indiferent de naționalitate, pe orădeni cu toți vecinii din comunele înconjurătoare și orașele înfrățite ale Oradiei sau chiar alte țări, în care Sfântul Ladislau s-a păstrat în istorie', a declarat, pentru AGERPRES, Zatyko Gyula.

AGERPRES / (A — autor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu