Beijingul a dat acces total ONU sa intre regiunea chineza Xinjiang, unde populatia uigura este deznationalizata si reeducata religios

Postat la: 13.06.2019 21:47

Noul ambasador al Chinei la sediul ONU din Geneva, Chen Xu, a indicat joi că i-a adresat invitaţia Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, de a veni în vizită în regiunea chineză Xinjiang, vastă regiune unde populaţia majoritar uigură se confruntă cu o politică represivă, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

În martie, dna Bachelet dădea asigurări că aşteaptă ''undă verde'' din partea Beijingului pentru ''un acces total'' în această regiune din nord-vestul Chinei, teatrul unor tensiuni între majoritatea musulmană şi minoritatea han (de origine chineză).

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

În numele luptei împotriva terorismului, a islamismului şi a separatismului, Beijingul a întărit în mod considerabil în regiune măsurile de supraveghere şi a deschis ''centre de formare profesională'' pentru persoanele suspectate de radicalizare islamistă. Asociaţii de apărare a drepturilor omului estimează că un milion de persoane sunt sau au fost deţinute în centre pe care ele le califică drept tabere de reeducare politică.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

Într-o conferinţă de presă la Geneva, ambasadorul chinez a reamintit că guvernul său dezminte existenţa taberelor, reiterând faptul că este vorba de ''formare profesională'' destinată îndeosebi tinerilor expuşi ideologiilor ''extremiste''. El şi-a exprimat speranţa că dna Bachelet ''va merge în regiune''. ''Invitaţia (...) este valabilă şi sperăm că vom găsi un moment care să convină ambelor părţi'', a explicat el.

Citește și: Demisie de răsunet! Cutremur pe scena politică

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a dnei Bachelet a indicat că Înaltul Comisar ''continuă să discute cu guvernul despre posibilitatea (...) de a avea un acces total''.

Xinjiang a fost teatrul unor tensiuni interetnice violente şi atentate ucigaşe înainte de a fi plasat în ultimii ani sub o înaltă supraveghere a poliţiei. Ca şi în cazul Tibetului, autorităţile de la Beijing se tem că extremismul religios din aceste regiuni de la graniţele Chinei ar putea determina o destrămare a ţării.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu