AVERTISMENT pentru PSD: Atentie la plafonarea dobanzilor, RISCUL pentru VOTANTII VOSTRI ESTE MAJOR!

Postat la: 14.03.2018 20:54

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu, fost ministru de Finante în mai multe guverne PSD a transmis un avertisment foştilor săi colegi de partid, care dezbat în aceste zile o propunere legislativă iniţiată de senatorul liberal Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum. În opinia lui Georgescu, o abordare heirupistă a Parlamentului, care nu îşi propune să introduce ordine în sistemul financiar în mod echilibrat, riscă să lovească fix în cei pe care iniţiatorul legii susţine că doreşte să îi protejeze, respectiv în românii cu venituri mici şi medii, care speră la dobânzi cât mai mici.

Georgescu a atras atenţia majorităţii parlamentare că un plafon al dobânzii general valabil pentru bănci şi INF-uri se poate dovedi mult prea scăzut şi riscă să restrângă masiv oferta de creditare. Prim-viceguvernatorul BNR transmite practic un semnal foştilor săi colegi, spunându-le indirect că votanţii PSD vor fi cei care nu vor mai îndeplini criteriile care să îi transforme în persoane bancabile şi, astfel, atunci când vor avea nevoie de bani, disperarea îi va împinge către creditorii ilegali. Pentru economia românească, pe de altă parte, riscul este ca toate instituţiile de credit lovite de această iniţiativă să decidă să îşi plaseze capitalul în alte pieţe, ocolind pe viitor România şi astfel „generând riscuri majore la adresa stabilității sistemului bancar”.

Citește și: Acum s-a aflat! Cui i-a trimis bani milionara Israela Vodovoz, cu doar o săptămână înainte de a muri

Conform prim-viceguvernatorului BNR, o abordare precum cea a senatorului PNL, Daniel Zamfir, „poate da iluzia soluţionării problemelor”, însă în realitate deschide uşa către riscuri inerente de care parlamentarii din arcul puterii trebuie să ţină cont. „Efectele secundare ale acesteia [n.r. iniţiativei lui Daniel Zamfir privind plafonarea dobânzilor], atât cele imediate, cât şi cele pe termen mediu şi lung, sunt perturbarea mecanismelor de funcționare a pieței creditului și prejudicierea intereselor creditorilor de bună credință, ce pot conduce chiar la decizii de reamplasare a investiţiilor, dar şi la influențarea negativă a clienților prin încetinirea inovaţiei în domeniu, restrângerea ofertei de creditare sau stimularea unui comportament caracterizat printr-o responsabilitate scăzută din partea debitorului, cu creşterea gradului de nerambursare a creditelor”, a avertizat Florin Georgescu.

O măsură cu caracter general, nejustificată de obiectivul final urmărit și care nu ia în seamă impactul pe care îl poate produce asupra pieței ar crea efecte adverse dificil de gestionat, crede oficialul BNR.

Citește și: O fabrică belgiană, care exporta carne STRICATĂ în Europa de Sud-Est, ÎNCHISĂ! Ce spune ANSVSA despre prezența produselor pe piața din România .

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu