Aniversarea Teatrului Nottara - spectacole, expoziții, surprize și multe emoții

Postat la: 20.05.2017 11:55

Teatrul Nottara sărbătorește, până duminică, sub sloganul "Mai tânăr ca niciodată!", 70 de ani de existență printr-un eveniment ce reunește spectacole de teatru, spectacole de stradă, spectacole-lectură, o expoziție de fotografie și afișe, colocvii și aniversări ale vedetelor acestei scene.

e16035ff-4832-4766-b72d-a37de8dd7e84

Bucureștenii au avut ocazia să urmărească până acum spectacole, producții proprii ale Teatrului Nottara, precum "Efecte colaterale" regia Vlad Zamfirescu, "Totul e relativ" regia Felix Alexa, prezentat în premieră în cadrul evenimentului omagial, "Vestul singuratic" regia Cristi Juncu, "Alcool" și "Iarna" regia Mihai Măniuțiu.

Pe parcursul mini-festivalului organizatorii doresc să-și onoreze partenerii care le-au fost alături și le-au oferit ajutor și susținere, în special în perioada în care teatrul a fost obligat să părăsească sediul din Bulevardul Magheru.

"Dorim să oferim plachete celor care ne-au sprijinit fizic și psihic și cu trup, și cu suflet, anul trecut, când a fost momentul de răscruce în care nu speram că astăzi vom putea să fim aici, în casa noastră, și să sărbătorim 70 de ani", a declarat Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara.

O plachetă aniversară a fost oferită instituțiilor care au susținut de-a lungul timpului Teatrul Nottara. Printre cei care au primit placheta s-au numărat consilierul prezidențial Sergiu Nistor, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale Erwin Simsensohn, directorul Festivalului Național de Teatru, Marina Constantinescu, directori de teatre, Primăria Capitalei și reprezentanți ai mass-media. Agenția Națională de Presă AGERPRES a primit placheta aniversară, care a fost înmânată directorului general Alexandru Giboi.

Potrivit profesorului, criticului de teatru și scriitorului Ștefan Oprea, tot ceea ce s-a organizat la Teatrul Nottara cu prilejul aniversării "este de nivel artistic foarte ridicat".

"Tot ce s-a organizat în această săptămână este minunat, este de nivel artistic foarte ridicat. Am văzut spectacole bune și am văzut întâlniri cu oameni de teatru, cu oamenii teatrului acesta. Am asistat la un foarte emoționant moment de evocare, evocare a două mari personalități ale acestui teatru care au marcat istoria de 70 de ani și care văd că au rămas sub denumirea de epoca de aur, perioada în care ei au condus acest teatru. Mă refer la dramaturgul Horia Lovinescu și regizorul Dan Micu. A fost într-adevăr o perioadă de aur, deși se petrecea într-un context care nouă nu ne place, îl hulim, dar, așa cum vedem, oamenii sfințesc locul și cei doi mari oameni de teatru au sfințit acest loc care se numește azi, cu mândrie, Teatrul Nottara", a spus, pentru AGERPRES, Ștefan Oprea.

Sărbătoarea Teatrului Nottara nu a fost lipsită de surprize și momente emoționante. Actrița Dana Dogaru a fost prezentă la cafeneaua cultural-artistică în care au fost prezentate, în interpretarea actorilor Alexandru Repan, Raluca Gheorghiu, Cristian Nicolae și Dani Popescu, fragmente din spectacolul "Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă", piesă a lui Horia Lovinescu, în care, la momentul premierei, ea juca alături de George Constantin, Alexandru Repan și Ștefan Sileanu.

Un alt moment emoționant a avut loc după spectacolul-lectură "Karamazovii", concept și regie Alexandru Mâzgăreanu, după o adaptare a lui Horia Lovinescu după Dostoievski. În sala de spectacol, a fost prezentă și fiica dramaturgului Horia Lovinescu, Anat Epstein, însoțită de cei doi băieți ai săi.

Anat Epstein a povestit că locuiește în Israel, la Ierusalim. Ea a spus că amintirile despre România și tatăl ei sunt foarte vagi deoarece a părăsit țara natală când era foarte mică.

"Cred că am luat tot timpul de la el semne de întrebare și el a rămas pentru mine, până azi, un mare semn de întrebare", a mărturisit Anat Epstein.

Sărbătoarea Teatrului Nottara se va încheia duminică, cu avanpremiera spectacolului "Aproape împreună" de Alan Alyckbourn, în regia lui Felix Alexa, cu Constantin Cotimanis, Catrinel Dumitrescu, Gabriel Răuță și Raluca Gheorghiu, la Sala Horia Lovinescu, de la ora 17,00, și un Mare Bal, de la ora 19,00.

Teatrul Nottara s-a înființat în 1947 sub numele de Teatrul Armatei. Primul sediu în care și-a desfășurat activitatea a fost într-o fostă arenă de circ din Calea 13 Septembrie, apoi, la scurtă vreme, sub conducerea directorului de scenă Al. Finți, s-a mutat în clădirea construită de inginerul-arhitect Liviu Ciulley în bulevardul Magheru.

În 1960, numele teatrului este schimbat primind numele marelui actor Constantin I. Nottara. Primul director al Teatrului C.I. Nottara a fost George Vraca. În 1964, după moartea lui Vraca, al cărui ultim rol a fost în montarea lui Ion Șahighian, "Richard al III-lea" de William Shakespeare, la direcția teatrului a fost numit dramaturgul Horia Lovinescu, care se va afla în această funcție până la moartea sa (16 septembrie 1983).

"Teatrul a fost înființat în 1947 de Armata Română. S-a jucat ce s-a jucat în 13 septembrie, într-o fostă arenă de circ, dar cu tot confortul, după care în 1948 a fost mutat, tot ca teatru al armatei, aici pe Magheru. Din 1960, scriptic, și din 1961 de-adevăratelea, s-a numit Nottara și, iată, Nottara este până azi", a precizat Marinela Țepuș.

După Horia Lovinescu au urmat Maxim Crișan (interimar septembrie 1983 — iunie 1984), Ion Brad (1984 — 1990), Victor Ernest Mașek (1990 — 1995), Maxim Crișan (interimar 1995 — 1997), Vlad Rădescu (1997 — 2000), Nicolae Scarlat (2000 — 2001), Vladimir Găitan (februarie 2001—iunie 2001), Mircea Diaconu (2001 — 2011) și Marinela Țepuș (2011 — prezent).

Pe scena Nottara-ului au jucat mari actori ai teatrului românesc printre aceștia numărându-se Gilda Marinescu, Margareta Pogonat, Melania Cîrje, George Calboreanu, George Constantin, Ștefan Iordache, Ștefan Radof, Emil Hossu, Alexandru Repan și au fost puse în scenă spectacole de Shakespeare, Cehov, Eugene Ionesco, Pirandello, Lope de Vega, Horia Lovinescu, I. L. Caragiale, de mari regizori, printre care Vlad Mugur, Dan Micu, George Rafael, Marietta Sadova, Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Sanda Manu.

"Cred că Teatrul Nottara nu se aniversează din timp în timp de pomană, pentru că a fost un stâlp al mișcării teatrale și al culturii în București. Nu numai că este foarte vechi, a început ca un teatru al armatei care era sigur favorit al statului și avea bani să facă montări importante, chiar dacă era perioada sovietizării, dar și pentru că ulterior a avut un parcurs cu niște directorate senzaționale", a spus, pentru AGERPRES, criticul de teatru Doina Papp.

În noiembrie 2015 Teatrul Nottara a fost obligat să suspende activitatea în spațiul din bulevardul Magheru deoarece clădirea era expertizată în gradul I de risc seismic.

La șapte luni de la închiderea sălii, în iunie 2016, Primăria Generală a Capitalei a anunțat rezultatul unei contra-expertize în care se preciza că imobilul a fost încadrat în mod eronat în clasa I de risc seismic. În prezent, clădirea este reîncadrată în clasa de risc seismic II și, prin urmare, spectacolele au putut fi reluate.

"Bulina a apărut cu 20 de ani în urmă. Stătea bine mersi pe clădire și nimeni nu o băga în seamă. Acum problemele sunt rezolvate pe jumătate. S-a actualizat cu norme europene expertiza și s-a constatat că nu e bulină de grad seismic I, ci este de grad seismic II, ceea ce înseamnă că pacientul este în vârstă și vârsta își spune cuvântul și are nevoie de câteva operații estetice. Nu sunt mari. Ele se pot face în șase-șapte luni", a explicat Marinela Țepuș.

"Se pot face reparații fără ca aceasta să ne pericliteze nouă activitatea și să trebuiască să ieșim", a mai spus directorul Nottara-ului.

Dacă lucrările nu vor fi realizate până în 2019, teatrul va ajunge administrativ sub incidența aceleiași legi prin care va fi obligat să părăsească din nou spațiul.

Teatrul Nottara se află sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București. Teatrul funcționează ca o companie permanentă, cu un colectiv artistic de 42 de actori angajați și cu o echipă tehnică și administrativă de circa 100 de membri, potrivit site-ului instituției.

În fiecare stagiune rulează un repertoriu cu cel puțin 15 titluri, atât la Sala "Horia Lovinescu", scenă italiană cu o capacitate de 485 locuri (dimensiuni: 8,5 x 11 m), cât și la Sala "George Constantin", un spațiu elegant și funcțional cu maximum 99 locuri (dimensiuni: 6,5 x 6,5 m).

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu