ANIMALE DE COMPANIE: Cainii din rasa Border Collie

Postat la: 13.08.2017 11:54

Foarte inteligent și receptiv, agil și deosebit de energic și de rezistent, câinele Border Collie este un bun animal de companie cu condiția ca stăpânul să îi dedice suficient timp și atenție și să îi asigure un program amplu de exerciții fizice.

b23a6f6c-b653-4b97-a8e6-21a900e78522

Câinii din rasa Border Collie sunt originari din Anglia, mai exact din Northumberland, regiune aflată la granița dintre Anglia și Scoția. Se consideră că rasa ar descinde din rasele britanice vechi de câini ciobănești și de cireadă, cu unele influențe ale raselor de tip spaniel, potrivit www.toateanimalele.ro.

Timp de secole, câinii Border Collie au fost folosiți în Insulele britanice pentru supravegherea turmelor de oi, sarcină de care se achitau excelent. Aptitudinile acestui câine de bun supraveghetor al turmelor de oi au dus la o cerere crescută a acestei rase în Australia și în Noua Zeelandă, potrivit sursei amintite. Expresia unui Border Collie este inteligentă, alertă, plină de interes, o adevărată reflectare a temperamentului său. Este remarcabilă privirea unui Border Collie în timpul activității sale de supraveghere a unei turme de oi.

Acești câini au fost importați în America în secolul al XX-lea, unde au devenit animale de companie deosebit de răspândite. Viteza și rezistența lor i-au făcut competitori de frunte în sporturi canine precum Flyball și Frisbee, potrivit www.dogbreedslist.info. Sunt capabili să schimbe brusc viteza și direcția de alergare.
Datorită abilităților lor, câinii Border Collie au fost utilizați, adesea, și la detectarea narcoticelor și a bombelor sau în operațiuni de căutare și salvare. De asemenea, dresați, pot fi folosiți ca și câini-ghizi pentru persoanele cu dizabilități.

Border Collie este un câine de talie medie, cu o osatură puternică. Înălțimea medie la greabăn poate atinge 46 — 56 cm, iar greutatea poate fi cuprinsă în medie între 12 și 20 de kg.

Blana poate fi moale sau mai aspră. Blana moale este scurtă pe tot corpul, iar cea aspră are o lungime medie sau lungă și este netedă până la ușor ondulată în textură, potrivit www.dogbreedslist.info. Blana poate fi într-o varietate de culori și combinații de culori, dar cel mai des întâlnită culoare este negru, cu sau fără pete albe (în vârful cozii, la nivelul gulerului, capului și extremității membrelor). Este necesară perierea și pieptănarea periodică a blănii pentru menținerea acesteia în bune condiții.

Border Collie nu este un câine care să stea toată ziua tolănit. Dimpotrivă, are nevoie de multă activitate, care să îl țină ocupat, precum și de stimulare mentală, altfel există riscul să dezvolte probleme de comportament și chiar să provoace distrugeri în casă.
Acestor câini le place să învețe și să se joace, să îndeplinească diverse sarcini. Sunt ușor de dresat și, de asemenea, foarte potriviți pentru competiții de agilitate. Companioni de încredere și loiali stăpânilor, le place de asemenea compania copiilor, alături de care adoră să alerge și să se joace. Față de străini au un comportament rezervat.

Speranța medie de viață a câinilor din rasa Border Collie este de circa 11-14 ani.

AGERPRES/(Documentare — Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiță)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu