Angela Merkel vrea planificarea mai rapida a reformelor Uniunii Europene

Postat la: 17.04.2018 21:14

Germania doreşte planificarea mai rapidă a reformelor Uniunii Europene, a declarat marţi cancelarul Angela Merkel, după un discurs al preşedintelui francez Emmanuel Macron în Parlamentul European, informează DPA. "Până în iunie vom găsi soluţii comune cu Franţa. Nu mă îndoiesc aproape deloc că vom putea alcătui un pachet puternic", a adăugat ea, referindu-se la summitul UE din iunie ca ţintă pentru o aşa-numită foaie de parcurs a reformelor. Reformele propuse de Macron au fost primite cu prudenţă sau chiar respinse de parlamentarii din coaliţia guvernamentală din Germania, menţionează DPA. Uniunea Creştin Democrată (CDU) condusă de Merkel a avertizat că un document de lucru distribuit recent nu reprezintă o intenţie de a stabili cursul reformelor financiare din UE, conform Agerpres.

Într-o şedinţă cu uşile închise cu parlamentarii CDU, Merkel a afirmat că extinderea rolului Mecanismului European de Stabilitate pentru constituirea unui Fond Monetar European necesită amendamente la tratatele UE. Potrivit relatărilor de la întrunire obţinute de DPA, cancelarul a obţinut un sprijin puternic pentru punctele sale de vedere, care contravin celor exprimate de Comisia Europeană. Comisia consideră că este posibil să nu fie necesare modificări ale tratatelor, reaminteşte DPA. Angela Merkel a insistat că fondul european propus ar trebui constituit de statele membre şi nu ar trebui să fie o nouă instituţie europeană asupra căreia Comisia să aibă o influenţă decisivă.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul german de finanţe Olaf Scholz a declarat ziariştilor că nu toate sugestiile lui Macron trebuie implementate. CSU, aliatul din Bavaria al CDU, nu acceptă ideea unui ministru de finanţe european şi nici un ajutor de şomaj la nivelul întregii Uniuni, a arătat marţi Alexander Dobrindt, unul din liderii formaţiunii.

În discursul de marţi, de la Strasbourg, preşedintele Franţei a susţinut, printre alte idei, adoptarea unei legislaţii noi pentru impozitarea marilor companii din domeniul informatic şi necesitatea de a pune în aplicare o foaie de parcurs pentru reformarea zonei euro începând din 2019, inclusiv o capacitate bugetară care să favorizeze stabilitatea şi convergenţa în zonă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu