Ambasada Israelului la București ii mulțumește președintelui SUA pentru "decizia curajoasa și corecta" privind Ierusalimul

Postat la: 07.12.2017 19:25

Ambasada Statului Israel la București îi mulțumește președintelui SUA, Donald Trump, pentru "decizia curajoasă și corectă" privind Ierusalimul.

1a9f889d-17d8-484a-a618-96c0fe3bdc62

"Îi mulțumim președintelui Donald Trump pentru decizia curajoasă și corectă de a recunoaște capitala Statului Israel la Ierusalim. Ierusalimul este de 3.000 de ani capitala poporului evreu, iar la momentul înființării Statului Israel, în urmă cu 70 de ani, guvernul l-a ales drept capitală", se arată într-un comunicat al Ambasadei Statului Israel la București remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Israelul cheamă toate țările care doresc pacea să se alăture Statelor Unite în a recunoaște capitala la Ierusalim și a muta ambasada acolo.

"De fapt, de la exilarea evreilor de pe pământul strămoșesc în urmă cu 2.000 de ani, Ierusalimul nu a mai fost capitala niciunui alt popor. Această declarație are o importanță istorică deosebită deoarece recunoaște faptul că Ierusalimul este inima tradiției, istoriei și religiei iudaice. Este un pas esențial pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care să nu implice Ierusalimul drept capitală a Israelului. Israelul cheamă toate țările care doresc pacea să se alăture Statelor Unite în a recunoaște capitala la Ierusalim și a muta ambasada acolo", se spune în comunicat.

Totodată, reprezentanța diplomatică precizează că Israelul rămâne angajat să garanteze libertatea de cult pentru evrei, creștini și musulmani deopotrivă.

"În ceea ce privește status quo-ul locurilor sfinte, Israelul rămâne angajat să garanteze libertatea de cult pentru evrei, creștini și musulmani deopotrivă, în speranța că vecinii noștri din lumea arabă vor vedea Ierusalimul ca pe un simbol al păcii", se mai arată în comunicatul citat.

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunț ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante — creștină, iudaică și musulmană — și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Florin Marin)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu