Alegeri prezidentiale 2019: Prezenta masiva la vot si rezultate surpriza. Incidente, reactii la cald din inima principalelor partide politice

Postat la: 10.11.2019 22:47


Alegerile prezidențiale de duminică, 10 noiembrie 2019, a adus o prezență record la vot, iar introducerea votului de trei zile în diaspora a dublat practic numărul de alegători români din afara țării față de ultimele alegeri pentru Parlamentul European.
Comparativ cu alegerile europarlamentare, la ora 18:30 s-a atins numărul de alegători care au votat la ultimul scrutin din primăvară, fiind vorba de o diferență de 5% față 26 mai, când, potrivit BEC, la ora 21.00, au votat 48,94% la europarlamentare şi 41,21% la referendumul pe justiție.
Secțiile au fost deschise ieri dimineață, la ora 07:00, și au fost închise la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21.00 se aflau la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, au putut să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.
În judeţul Constanţa au fost 556 de secţii de votare din care 210 în municipiul Constanţa.
Incidente
Nervi întinși la maximum între membri secției de votare 342 din localitatea Ovidiu condusă de președintele Ioana Cristina Tașa. În această după-amiază, între reprezentanții partidelor din cadrul secției de votare a avut un schimb de replici mai aprig care a pornit din cauza lanternei de la telefonul mobil, uitată aprinsă de unul dintre membri. Inițial, ceilalți au crezut ca sunt filmați cu telefonul mobil. Între timp s-au lămurit că lanterna telefonului fusese uitată aprinsă. Conflictul a fost aplanat de președintele secției si nu a fost nevoie de intervenție din exterior. O altă sesizare, viza faptul că un alegător a venit să voteze cu un câine periculos, fără botniță.Bani pentru mâncare
În localitatea Dumbrăveni, primarul PSD Stelian Clinciu ar fi fost fotografiat oferind bani președintei secției de votare din satul Furnica. Președintele BEJ, judecătorul Denis Gabriela Ghervase afirmă că nu are nicio sesizare în acest sens. Ghervase a subliniat că banii pentru mâncare sunt alocați prin lege de organizare a alegerilor, în sumă de 10 lei pe zi pentru fiecare membru al secției de votare. Primarul ar fi recunoscut că banii au fost înmânați președintei secției de votare nr.440, pentru ca membri secției de votare să își cumpere de mâncare. Este vorba despre suma de 150-200 de lei. În această speță, IPJ transmite că s-a autosesizat și efectuează verificări cu privire la situație. Se pare că sesizarea ar fi fost făcută la Poliție de către reprezentanții Partidului Național Liberal. Ulterior, oamenii legii au anunțat că s-a întocmit dosar penal în rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor. Urmează a se stabili cu exactitate situația de fapt, precum și existența elementelor constitutive ale infracțiunii.
Două buletine, două voturi?
În municipiul Constanța s-a întocmit dosar penal în cazul unei femei de 62 de ani din municipiul Constanța, care a încdercat să vitoze de două ori. Prima oară a votat la ora 9.30 la o secție de votare cu cartea de identitate valabilă iar a doua oară la ora 11.30 , în secția de votare 112 , unde femeia în cauză a prezentat o carte de identitate pe care o declasera pierdută. Potrivit biroului de presă al IPJ Constanța, în cauză , politiștii secției 4 au întocmit dosar penal pentru tentativă de vot multiplu, care se pedepsește cu amendă sau închisoare de 6 luni la 3 ani.
Cine au fost candidații
Ordinea în care candidații au apărut pe buletinele de vot conform tragerii la sorți efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), este următoarea:
1. Klaus Iohannis - Partidul Național Liberal
2. Theodor Paleologu - Partidul Mișcarea Populară
3. Dan Barna - Alianța USR PLUS
4. Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România
5. Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat
6. Cătălin Ivan - Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională
7. Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc
8. Sebastian Popescu - Partidul Noua Românie
9. John-Ion Banu - Partidul Națiunea Română
10. Mircea Diaconu - Alianța Electorală Un Om - formată din ALDE și Pro România
11. Bogdan Stanoevici - candidat independent
12. Ramona Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
13. Viorel Cataramă - Dreapta Liberală
14. Alexandru Cumpănașu - candidat independent.
 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu