Alba: Acord de colaborare intre Landul Brandenburg și Regiunea Centru

Postat la: 19.06.2017 14:55

Un Acord de cooperare între Ministerul Justiției, Afaceri Europene și Protecția Consumatorului din Landul Brandenburg și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a fost semnat luni, la Alba Iulia, de Anne Quart, secretar de stat, și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

ec3bca1a-1d40-4f45-94f4-bb583be071cb

"Privesc foarte optimist la anii care vor urma", a afirmat, cu acest prilej, secretarul de stat din Ministerul Justiției, Afaceri Europene și Protecția Consumatorului din Landul Brandenburg.

În cadrul acestui acord se stabilesc câteva priorități pentru cooperarea dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, parteneriat demarat în 2001, în domeniile formare profesională, activități și întâlniri bilaterale ale tinerilor, sprijinirea colaborării în domeniul societății civile și al ONG, parteneriate școlare, dar și între orașe, politici inteligente de promovare, precum și domeniul energiilor regenerabile.

"Ceea ce ne-am propus în linii mari să realizăm este practic ceea ce, prin semnarea acestui acord, așternem pe hârtie și ne asumăm. Pe lângă domeniile tradiționale de activitate pe care parteneriatul nostru s-a concentrat până acum, dorim ca în viitor să colaborăm mult mai strâns și în alte domenii noi, cum sunt, de exemplu, schimburile de experiență la nivelul tinerilor, parteneriatele școlare, parteneriatele între orașe. Ținând cont că am avut o colaborare foarte bună în ceea ce înseamnă dezvoltarea mediului economic și în dezvoltarea administrației, dorim această colaborare să o extindem acum un pic mai mult și către dezvoltarea societății civile", a declarat Anne Quart.

Un alt domeniu în care cele două părți își propun să se concentreze mai mult este cel al energiilor regenerabile, cu accent pe ceea ce înseamnă schimbul de experiență la nivel de structuri de cercetare, structuri de educație, a mai spus secretarul de stat.

Cele două părți își doresc să dezvolte pe mai departe și "colaborare foarte bună" în domeniul formării profesionale.

"Problema deficitului forței de muncă specializate, pe care și noi ca land o avem de mulți ani, este o problemă similară și la dumneavoastră, în care noi, cel puțin, avem experiențe foarte bune și pozitive în ceea ce privește sistemul de învățământ profesional în sistem dual, sistem preluat în 2012 și de România. E unul din domeniile în care ne dorim să colaborăm îndeaproape. O altă temă foarte importantă este schimbul de experiență la nivel de tineri. (...). Cred că o temă foarte important va fi cea de asigurare a transferului tehnologic, una din temele care va fi de interes pentru ambele regiuni în viitorul apropiat", a mai spus Anne Quart.

Directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a menționat că parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg a fost demarat în 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică și delegații ale oamenilor de afaceri.

O delegație a Landului Brandenburg, condusă de Anne Quart, secretar de stat în cadrul Ministerului de Justiție, pentru Afaceri Europene și Protecția Consumatorului, se află în vizită oficială în Regiunea Centru, în scopul intensificării transferului bilateral de bune practici în procesul de dezvoltare regională.

Delegația germană va fi prezentă marți la întâlnirea de lucru cu membrii CDR Centru, la Sovata, prilej de informare asupra stadiului dezvoltării Regiunii Centru. De la Sovata, delegația germană, însoțită de membrii Reprezentanței pentru chestiuni de Parteneriat bilateral între Landul Brandenburg și Regiunea Centru, va avea mai multe vizite de documentare, atât la proiecte finanțate prin POR 2007-2013, cât și la obiective de mare interes în Sighișoara și Sibiu. În Sibiu va avea loc și o întâlnire cu comunitatea germană, precum și o întrevedere cu consulul Germaniei, Judith Urban.

Prin această vizită a delegației conduse de Anne Quart în Regiunea Centru se vor urmări aspecte legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, cu particularizare pentru județele Alba, Mureș și Sibiu, în domeniile dezvoltării urbane durabile și generarea de proiecte finanțabile prin POR 2014-2020, precum și pentru a dezvolta în comun noi instrumente și structuri de promovare investițională, la nivel regional, menționează reprezentanții ADR Centru.

AGERPRES/(A,AS — autor: Marinela Brumar, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu