Afirmatii socante ale ministrului Tineretului si Sportului, Marius Dunca: De cand ne nastem pana la ajutorul de inmormantare, statul ne ofera ceva

Postat la: 07.12.2017 18:54

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a afirmat, joi, la sediul COSR, în cadrul unui eveniment în care s-a lansat programul „Joacă pentru viaţă”, că statul este cel care oferă cetăţenilor ceva tot timpul şi aşteaptă o implicare şi din partea oamenilor.

„Cred că ar trebui să plecăm de la ideea de bază, ce lecţie învăţăm de la sport, şi lecţia cea mai de preţ este că prin determinare şi ambiţie putem fi primii în lume, să fim campioni. România are nevoie în momentul de faţă de o redefinire a sistemului de valori. Avem potenţial. Avem nevoie de modele şi le găsim în sport. Toate aceste lucruri nu le putem face decât împreună. Împreună putem construi România pe care vrem să o vedem cu toţii. Nu putem găsi vinovaţi, să dăm vina pe factorul politic sau pe cel care administrează ministerul. Sau statul. Totdeauna cerem de la stat. O spun de fiecare dată, statul, de când ne naştem, până la ajutorul de înmormântare tot ne oferă, ar trebui să venim şi noi, să ne implicăm şi noi în această mare schimbare pe care ne-o dorim în societate”, a declarat Marius Dunca.

Project Play („Joacă pentru viaţă”) este un proiect al Institutului Aspen România, în parteneriat cu COSR şi LPF, cu scopul dezvoltării abilităţilor fundamentale de mişcare ale copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani. „Ceea ce ne propunem prin grupurile de lucru este să încercăm să identificăm barierele care stau în faţa accesibilităţii copiilor către joacă. Sunt atât de diverse, legate de infrastructură, şi avem nevoie de Guvern. Mult prea mulţi copii nu îşi mai permit să facă sport, este mult prea scump, este o problemă socială. Accesul al sport este un drept la naştere, el face parte din dreptul nostru de a ajunge la viaţă matură. Dacă lucrurile merg bine, undeva la anul, dacă vom veni cu un plan concret prin care să facem ceva concret, poate n-ar fi rău ca acest proiect să devină un proiect martor la ceea ce ne propunem în următoarea sută de ani a naţiunii române”, a afirmat Mircea Geoană.

Consilierul de stat la Departamentul de Sănătate Publică al Adminitraţiei Prezidenţiale, Dianna Loreta Păun, a adus în atenţie pericolul absenţei activităţii fizice în rândul copiilor: „Administraţia prezidenţială are ca prioritate educaţia pentru sănătate. Conceptul de alfabetizare fizică mi se pare potrivit ales în contextul în care ţara noastră nu stă foarte bine la acest capitol. Activitatea fizică trebuie să înceapă de la cea mai fragedă vârstă. Lipsa activităţii fizice duce la diverse afecţiuni. Rata de obezitate pentru România s-a dublat în ultimul deceniu în rândul copiilor”.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a precizat că parteneriatul dintre COSR şi Institutul Aspen România este semnat pe doi ani. „Am semnat azi un protocol între COSR şi Institutul Aspen pentru doi ani. Cred că toată lumea îşi doreşte să crească într-un mediu mai sănătos. Omul a fost născut pentru mişcare, nu pentru a sta la birou. Acest proiect vine oarecum în susţinerea performanţei, pentru că perfromanţa nu poate apărea fără o bază solidă de selecţie, care s-a diminuat foarte mult în ultima perioadă. Avem nevoie de modele, de marii sportivii, ei trebuie să fie aceste locomotive”,a spus Covaliu.

Fostul internaţional Gheorghe Hagi consideră că ar trebui promulgată o lege prin care multinaţionalele să fie obligate să susţină sportul. „Tot ce înveţi de mic, înveţi pentru totdeauna. Sportul trebuie să devină o prioritate naţională pentru că este un segment important al societăţii româneşti. Şi atunci vom deveni mai buni. Eu dacă aş avea putere aş da o lege, aş angrena multinaţionalele, care în România produc foarte mulţi bani. Şi e simplu pentru mine, o lege ca multinaţionalele care fac bani în România să susţină sportul, pentru că e important pentru ţară”, a declarat Hagi.

Obiectivul pricipal al Project Play este ca până în 2020 să demareze un proces de „alfabetizare fizică” a copiilor cu scopul de a stimula dorinţa de a fi activi fizic pe tot parcursul vieţii. La eveniment au mai participa Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, secretarul general LPF, Justin Ştefan, primarul Sectourlui 1, Daniel Tudorache şi preşedintele FRG, Andreea Răducan, conform news.ro.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu