Acuzatii GRAVE la adresa Romaniei: Scandalul 'oua contaminate' ia amploare

Postat la: 12.08.2017 10:55

Scandalul ouălelor contaminate ia amploare. De această dată, România este luată la ţintă şi i se aduc acuzaţii extrem de grave. O publicaţie din Franţa susţine că Fipronilul, substanța cu care au fost contaminate tone de ouă în mai multe tări din Europa, ar fi fost importat din România.

Citeşte şi: Gest ANIMALIC al unui politician ALDE: Îl face K.O. pe un tânăr, cu un picior în cap / VIDEO

Publicația franceză Le Nouvel Observateur, spune că fipronilul a fost importat ilegal din România de doi cetățeni olandezi: Martin V.-d.-B. și Mathijs I. Importul s-a făcut prin compania Poultry-Vision, un distribuitor belgian de produse sanitare, care ulterior a vândut fipronilul crescătorilor de animale din Olanda și Belgia, sub denumirea de „DEGA 16”, conform ProTV. O mie de kilograme de ouă contaminate cu Fipronil au fost găsite într-un depozit din Timiş. Marfa, de provenienţă nemţească, a fost deja distrusă. Autoritățile române fac ample verificări la depozitele de ouă şi în fermele de creştere a păsărilor din toată ţară. Autorităţile de la noi au dat asigurări că marfa contaminată nu a ajuns în comerţ.

CIteşte şi: Invenţia care le va schimba viaţa multor români: Reuşită importantă a specialiştilor

Insecticidul numit Fipronil este folosit, de regulă, pentru combaterea căpuşelor. Dacă este ingerată, substanţă poate rămâne mult timp în organism iar efectele ei sunt devastatoare. ”În multe ţări din Uniunea Europeană, din 2007- 2010, a fost interzis pentru a se folosi la animalele de la care se consumă carne sau produse. Toxicitatea la om este destul de redusă, dacă nu se ingeră pe cale orală.”, spune un toxicolog.

Reprezentanţii Comisiei Europene au avertizat că 15 ţări europene au primit ouă contaminate cu Fipronil iar acestea ar fi ajuns inclusiv în Elveţia şi Hong Kong. Situaţia l-a determinat pe comisarul pentru sănătate să convoace în septembrie o întâlnire cu miniştrii din ţările afectate. Scandalul ouălor contaminate s-a aprins în Europa după ce în Olanda, Germania şi Belgia au fost descoperite produse cu urme de Fipronil. Numai în Danemarca s-au fi vândut 20 de tone de ouă contaminate cu insecticid. Iar magazine mari din Germania, Suedia, Elveţia, Olanda, Belgia şi Luxemburg au restras milioane de ouă de pe rafturi.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu