Warning: session_start(): open(/home/epolitic/public_html/.tmp/sess_9o6usujjldqf0k7cq0spn18bd5, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/epolitic/public_html/.includes/init/session.php on line 12
20 de ani de la moartea lui Valeriu Sterian

20 de ani de la moartea lui Valeriu Sterian

Postat la: 16.09.2020 08:24

  • S-au împlinit 20 de ani de la moartea lui Valeriu Sterian

Valeriu Sterian s-a născut la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. În timpul liceului a început să studieze pianul şi vioara, dar ulterior s-a simţit atras de baterie. A cântat la tobe în formaţia liceului, "Copiii Florilor", fondată chiar de el şi cu care a debutat în 1971, tot atunci începând să studieze chitara.

În 1972 s-a mutat la Bucureşti, ca student la Universitate, Facultatea de Psihologie. În duet cu Carmen Marin a câştigat, sub titulatura "Vali şi Carmen", Premiul pentru Cel mai bun cântec ("Nopţi") în anul ce a a urmat, la a doua ediţie a Festivalului "Primăvara Baladelor", potrivit site-ului www.foreverfolk.com.

Piesa "Nopţi" a fost ulterior cenzurată şi Vali Sterian o cânta cu refrenul "Vino, mamă, să vezi ce-a mai rămas din oameni!". În noiembrie 1973, Carmen Marin se retrage, în locul său venind Carmen Cula, fosta basistă a grupului Catena. Se menţine astfel numele duoului "Vali şi Carmen". În această formulă, apar cântece precum "Eroilor noştri", au loc concerte în cluburi studenţeşti şi apariţii la Televiziunea Română. Duetul îşi încetează activitatea şi, începând cu anul 1975, Vali Sterian cântă singur.


În această perioadă, poetul Adrian Păunescu începe organizarea Cenaclului Flacăra. Vali Sterian, împreună cu cei mai importanţi artişti folk şi rock ai momentului (Mircea Florian, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Sfinx, Pro Musica), se alătură Cenaclului, contribuind la apariţia şi popularizarea acestuia. Sterian a părăsit Cenaclul la începutul anilor '80.

În 1975, a fost editat la Electrecord primul său material discografic, intitulat "Muzică folk". Acesta era un disc single ce conţinea două piese: "Cu iubirea de moşie" şi "Cântec de oameni", la care a colaborat cu muzicianul Dan Andrei Aldea.

Apare melodia "Amintire cu haiduci", cea mai cunoscută creaţie a sa alături de "Nopţi". Această melodie a fost editată pe o culegere folk din anul 1978, la Electrecord, unde Vali Sterian mai apărea cu piesa "Eroilor noştri".


Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu